Internet

Gordana Danilović Grković: Naučno tehnološki park, katalizator razvoja inovacija

Gordana Danilović Grković: Naučno tehnološki park, katalizator razvoja inovacija
Foto: Ustupljena fotografija | Gordana Danilović Grković:

IKT industrija, razvoj inovacija, digitalizacija, pokretači su privrede i ekonomije. Koncept naučno tehnološkog parka, pokazao se kao pravi instrument u podršci razvoju inovacionih ekosistema koji objedinjuje više faktora.

Nezavisne novine i Srđan Bjelić IKT analitičar u novom „Digitalnom sagovorniku“ donose iskustva u razvoju ovakvog modela podrške inovacijama i tehnološkog preduzetništva  iz regije na primjeru NTP Beograd (Naučno-tehnološki park Beograd) sa reprezentativnim sagovornikom, direktorkom ove ustanove gđom Gordanom Danilović Grković.

NN: Kako naučno tehnološki park podržava i podstiče inovativne ideje i startape u Srbiji?

Gordana Danilović Grković: Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd) aktivno radi na razvoju startap ekosistema i ohrabrivanju mladih da zakorače u startap svet, razvijajući usluge i programe podrške za startap timove i kompanije, kao i za naprednije tehnološke kompanije, da ubrzaju svoj rast i razvoj, osvoje nova tržišta i privuku investicije.

Razvoj inovacija je rizik i na početku razvoja inovativne ideje potrebna su mnoga znanja i veštine kako bi se ona transformisala u uspešan biznis - od istraživanja ciljne grupe i tržišta, formiranja i jačanja tima, zaštite prava intelektualne svojine, razvoja poslovnog modela… Tim Naučno-tehnološkog parka Beograd sa mrežom mentora i eksperata u različitim oblastima, donosi timovima i kompanijama potrebno usmerenje u razvoju, obezbeđujući im znanje, kontakte i mesto za rad u jedinstvenoj zajednici koja podstiče njihov ubrzan rast. Ovi programi i usluge podrške prilagođeni su spečifičnim potrebama kompanija, u različitim fazama razvoja.

Od osnivanja 2015. godine NTP Beograd je podržao više od 180 tehnoloških kompanija (od čega su više od 130 novoosnovane startap kompanije) u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga i danas je prepoznat kao primer dobre prakse u ovom delu Evrope, što zajedno sa rezultatima govori da su ovakvi instrumenti podrške razvoju i komercijalizaciji inovacija, važan segment strategije razvoja inovacionog ekosistema svake zemlje.

Srđan Bjelić
Srđan Bjelić

NN: Kako NTP pomaže u povezivanju startapa sa investitorima i drugim relevantnim akterima u industriji?

Gordana Danilović Grković: U razvoju usluga i programa podrške razvoju inovacija, ostvarili smo značajna partnerstva sa nekim od vodećih organizacija za podršku inovativnim kompanijama iz Izraela, Španije, Velike Britanije, Švajcarske. Sa partnerima iz UAE i Francuske ove godine smo oragnizovali i “misije” otkrivanja novih tržišta za startape. Ovakve konekcije i prilike daju startap kompanijama mogućnost da naprave prve korake u svom globalnom proboju, unaprede izvozni potencijal, predstave se globalnoj publici  i pristupe novim investicijama.

U našoj investcionoj mreži je više od 30 fondova i biznis anđela, a osim konekcija startapi dobijaju i važnu stručnu podršku u radu sa ekspertima iz naše mreže kako bi sa potrebnim razumevanjem i predznanjem pristupili prikupljanju dodatnih investicija - od postavljanja strategije dodatnog finansiranja, razumevanja kako VC fondovi fukcionišu, kako da pregovaraju o uslovima finansiranja, do pravne podrške.

Za svaku organizaciju i zemlju je važno da sarađuje i uči od  dobrih primera  i da naučeno implementira u svom eko sistemu. Naravno, to ne znači  copy-paste iz najrazvijenih zemalja, već dodatno direktno učenje od zemalja koje su imale sličan put i uslove, uz prilagođavanje lokalnim prilikama. U pospešivanju internacionalizacije poslovanja naših kompanija članica, organizujemo i direktne B2B susrete sa liderima iz konkretnih industrija, njihovim potencijalnim partnerima i klijentima, omogućavajući i učešće kompanija iz zajednice na vodećim svetskim tech konferencijama (Slush, Web Summit i sl). Deo smo i IASP međunarodne mreže tehnoloških parkova, što znači direktne  konekcije  sa najboljim organizacijama širom sveta.

NN: Koji su glavni izazovi sa kojima se suočava NTP u podržavanju razvoja inovativnih tehnologija i kako se oni prevazilaze?

Gordana Danilović Grković: Pre svega je važno probuditi taj duh preduzetništva u mladim ljudima, jer je u našim zemljama još uvek jako to socijalističko nasleđe. Kada to uspete i radite sa izuzetnim mladim ljudima, koji ambiciozno žele da iznova i iznova uče o novim stvarima i stvaraju inovacije za ceo svet, onda i vi morate da držite korak sa njima, i nalazite isto tako inovativne načine da im pomognete i podržite ih u želji da pomeraju granice. Kada se to radi u najbrže rastućem sektoru na svetu, kao što su IT i nove tehnologije, to često nije lako i može biti stresno i naporno, ali je naša spremnost da u svakoj situaciji tražimo i nađemo rešenje, bez obzira koliko okolnosti mogu biti teške, i ono što naše kompanije članice prepoznaju kao možda i najveću vrednost našeg tima i zajednice.

Biti u oblasti koja se neprekidno razvija i, i dalje je relativno mlada, podrazumeva da ste spremni da stalno učite, a da su izazovi vetar u leđa za male pobede koje donose velike rezultate. Brz rast naših kompanija članica i njihovi uspesi su i naša najveća satisfakcija i ključni pokazatelj rezultata. Kompanije članice NTP Beograd danas angažuju više od 1.500 visokoobrazovanih i izvoze u preko 50 zemalja sveta!

NN: Kako NTP doprinosi razvoju lokalne zajednice i privredi, kao i unapređenju saradnje između univerziteta, industrije i vlade?

Gordana Danilović Grković: Inovacije su osnovni faktor konkuretnosti ekonomije jedne zemlje, ali i rizik, i ako poslovna ideja propadne gubi pojedinac, ali ako ideja uspe korist ima celo društvo. Baš iz tog razloga, razvijene ekonomije su razvile  čitavu paletu modela za podršku inovacijama, od kojih su jedan naučno-tehnološki parkovi.

Rezultatima pokazujemo da u oblasti inovacija kao zemlja možemo da pariramo i razvijenim ekonomijama. NTP Beograd se razvija brzo i sada je već globalno prepoznat  kao primer dobre prakse u regionu zapadnog Balkana, i posebno nam je drago da sada možemo da podržimo i unapređenje inovacionog okruženja u regionu, kroz ekspertizu u razvoju poslovnog modela za uspostavljanje i razvoj tehnoloških parkova i inkubatora, usluga poslovne podrške za startape i povezivanje lokalnih učesnika u generisanju promena ekosistema.

Kao prvi NTP u Srbiji imamo i veliku odgovornost da popločamo put razvoju novih tehnoloških parkova u Srbiji. Vlada Srbije je u međuvremenu uložila puno i izgradila infrastrukturu pa sada imamo četiri naučno-tehnološka parka (u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu), koji su kao kičma razvoja inovacija od severa prema jugu zemlje. U  poslednje dve i po godine intezivno radimo na prenosu našeg znanja i iskustva u NTP-ove u Nišu i Čačku uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 - Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, sa ciljem da se inicira i podrži regionalni razvoj zasnovan na znanju.

U podsticanju osnivanja i razvoja novih startap kompanija svakako veliku ulogu ima i saradnja sa univerzitetima i naukom i komercijalizacija ovih inovacija. Potencijal koji postoji u nauci je ogroman, znanje i resursi su veliki i imamo neke dobre primere, ali je neophodan dalji, intenzivniji rad sa naučno-istraživačkom zajednicom na identifikovanju tehnologija za tržište, kao i interakcija svih aktera na otklanjanju barijera u procesu razvoja transfera znanja i tehnologija. I u ovome i u pitanjima i vezi sa zaštitom intelektualne svojine, od velikog značaja je i podrška Švajcarskog instituta za intelektualnu svojinu, sa kojim imamo izvanrednu saradnju, a nedavno su organizovali i studijsku posetu delegacije iz Srbije u cilju jačanja kapaciteta u ovoj oblasti. To je omogućilo da uključimo više institucija u Srbiji i tako podignemo nivo učenja na jedan viši nivo, jer Švajcarska je izuzetan primer u ovoj oblasti.

NN: Na kraju, pitanje, koje postavimo svim našim Digitalnim sagovornicima, koja je tajna uspjeha i postoji li pravi "recept"?

Gordana Danilović Grković: Naučno tehnološki parkovi su veoma moćan instrument razvoja regije, a u našem slučaju se pokazalo i cele zemlje, i izuzetno je važno tako se prema ovim organizacija i odnositi, od momenta planiranja, zatim u fazi osnivanja, pa sve do razvoja. U startu je najvažnije izbeći razne zamke i predrasude kojih je puno bilo u ovom našem regionu kako u razvoju parkova, tako i inkubatora, inovacionih centara i različitih habova. To nikako nisu samo prostori za izdavanje, niti su to mesta kojima treba biti zadovoljan ako organizuju puno događaja, pišu ili realizuju različite projekte koji vode u svaštarenje i zbog kojih se gubi fokus rada. Još gore je ako  takve organizacije služe za samopromociju,  “udomljavanje” podobnih kadrova, ili nekih netehnoloških i neinovativnih kompanija. Ovo su infrastrukturne organizacije podrške i u infrastrukturu uvek mora da se uloži,  ali isto tako moraju da se postave jasni pokazatelji kojima se meri njihov uspeh - a to su ubrzano  osnivanje i razvoj novih startap kompanija, razvoj i komercijalizacija inovacija, rast izvoza i zapošljavanja.

Isto tako nije dovoljno sagraditi zgradu  i verovati da će najbolji (a oni nam trebaju da bi zajedno povukli razvoj zemlje) pohrliti u tu zgradu. To se neće desiti. Prvo i osnovno je transparentan sistem odabira članica NTP, a ključno pitanje je šta je dodata vrednost koju NTP nudi - tako da je razvoj usluga  zasnovanih na potrebama najvažniji. Dodatno kako sistem raste morate stalno biti spremni da indentifikujete šta su najveće praznine u sistemu u tom momentu i da se hvatate u koštac sa njima i razvijate usluge koje će pomoći da se te praznine premoste, kako bi ceo inovacioni eko sistem prešao na sledeći nivo razvoja. Ukratko, osnovni sastojci tog “recepta” bez kojih se ne može razviti dobar NTP,  su pre svega vera da to kao zemlja možemo, zatim  posvećenost misiji,  profesionalizacija, stalno učenje i razvoj znanja i veština koje su zasnovane na konkretnim potrebama zajednice i stalni rast svih navedenih pokazatelja.  

Srđan Bjelić, IKT analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije