Privreda

Dramatične posljedice suše u Italiji

Dramatične posljedice suše u Italiji
Foto: Pixabay | Dramatične posljedice suše u Italiji

​RIM - Italiju pogađa najgora suša u posljednjih 70 godina, a rijeke u toj zemlji polako presušuju, pri čemu je od januara do maja ove godine palo upola manje kiše nego što je prosjek u tom periodu u zadnjih 30 godina.

Najteže je pri tom pogođen region sjevera, a nivo rijeke Po je dramatično opao tako da ona ima 80 posto manje vode u koritu, prenosi Index.

"Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura, koje su pred kraj juna dostigle 40 stepeni Celzijusa, vodi Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji", prenijela je agencija ANBI.

Poljoprivreda je u alarmantnoj situaciji, pošto su prinosi drastično ugroženi zbog suše.

Među najteže pogođenima su regioni Emilija Romanja i Lombardija gdje je proglašena vanredna situacija, a mnogi regioni se bliže uvođenju te mjere.

"Ovakva kriza nije zabilježena u istoriji regiona Lombardija", izjavio je visoki lokalni zvaničnik Atilio Fontana.

Mnoge javne česme su zatvorene, u Milanu već sve, a takođe se uvode i zabrane zalivanja povrća i cvijeća u baštama iz vodovoda.

Oskudne padavine nisu, međutim, jedini uzrok scenarija koji sve više zabrinjava, objašnjava Meučo Berseli nadležan za vodoprivredu.

"Riječ je o nečemu što bismo mogli nazvati 'savršenom olujom' - naime, ove zime je količina snijega bila za 70 odsto manja od prosjeka, zatim su uslijedila četiri mjeseca bez kiše i temperature više za 3 do četiri stepena od prosječnih za ovaj period godine", objašnjava Berseli.

Situaciju dodatno otežavaju šumski požari, a njihov broj je šestostruko povećan u odnosu na period od prije dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije