Privreda

Pratite nas na Google news

Majmuni beru 1.000 kokosa na dan, čovjek samo 80

Majmuni beru 1.000 kokosa na dan, čovjek samo 80
Foto: Pixabay | Majmuni beru 1.000 kokosa na dan, čovjek samo 80
N.N.

Brojni supermarketi uklonili su kokosovu vodu i ulje sa svojih polica, nakon što su se pojavili proizvodi napravljeni od derivata tog ploda, koji su prethodno ubrali majmuni.

Majmuni su izvučeni iz divljine i obučeni da pokupe do 1.000 plodova kokosa dnevno, rečeno je iz PETA organizacije. Grupa za zaštitu životinja saopštila je da se svinjorepi makaki na Tajlandu tretira kao "mašina za skupljanje kokosa".

Kao odgovor na to, marketi Waitrose, Ocado, Co-op i Boots dali su obećanje da će prestati da prodaju određenu robu na bazi kokosa. U međuvremenu, Morrisons je rekao da je sa svojih polica već uklonio proizvode napravljene od kokosovih oraha, koje su ubirali majmuni.

Partnerka premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, Keri Simonds, pozvala je i ostale supermarkete da bojkotuju sporne artikle.

PETA je rekla da je na Tajlandu pronašla osam farmi na kojima su majmuni bili prinuđeni da ubiraju plodove kokosa za izvoz širom sveta. Poređenja radi, čovjek u prosjeku ubere oko 80 plodova dnevno, a majmun 1.000, tako da je računica jasna.

Takođe su otkrivene i "škole za majmune", gdje su životinje trenirane da beru voće, kao i da voze bicikle ili igraju košarku da bi zabavile turiste. Životinje u tim objektima, od kojih su mnoge ilegalno zarobljene kao bebe, pokazuju stereotipno ponašanje, izvještava PETA.

Majmuni su bili vezani za stare gume ili zatvoreni u kaveze, koji su bili veliki tek toliko da ove životinje mogu da se okrenu u njima. Uočeno je kako jedan zarobljeni majmun ljutito trese kavez, u beskrajnom pokušaju da pobjegne.

(Telegraf Biznis)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije