Agrar

U Bijeljini održano predavanje za unapređenje stočarstva

U Bijeljini održano predavanje za unapređenje stočarstva
Foto: N.N. | U Bijeljini održano predavanje za unapređenje stočarstva

BIJELJINA - Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, u saradnji s Odjeljenjem za poljoprivredu grada Bijeljina, održalo je jednodnevnu obuku za uzgajivače stoke pod nazivom "Reprodukcija i uzgojne bolesti u govedarstvu" na kojoj su stručnjaci veterinarske medicine predstavili poljoprivrednicima metod implantacije visokokvalitetnih embriona u krave, čime bi se pojačao genetski kvalitet domaćih grla.

Nadležna ministarstva u Srpskoj i Srbiji trebalo bi da u narednom periodu u svoje planove uvrste finansiranje ovog metoda, a cilj je da se jednom dobijene vrhunske genetske osobine sa inostranih farmi mogu umnožavati bez ograničenja.

Ovom prilikom je direktor firme "Agrokampus" iz Temerina prof. dr Ivica Jožef istakao da je cijena jednog embriona sa visokokvalitetnim genetskim materijalom od 600 do 800 evra.

"Uspešnost da embrion bude implantiran iznosi oko 50 odsto, ali mislim da ovaj projekat, zalaganjem nadležnih institucija i proizvođača, može biti i te kako isplativ. Primer je Slovačka, koja je maksimalno koristila embrio-transfer, a sada oni proizvode bikove kao donore semena za veštačko osemenjavanje. Mislim da Srbija i Srpska mogu da dostignu taj nivo u narednih desetak godina", poručio je Jožef.

Predavanju je prisustvovao i Adnan Muminović iz Janjara, koji na farmi gaji 100 grla i dnevno predaje oko 700 litara mlijeka.

"Zainteresovan sam za dobijanje vrhunskih grla, jer želim da poboljšam genetiku na farmi. Nadam se da će nadležni imati sluha za ovaj projekat", naglasio je Muminović.

Prije početka sprovođenja embrio-transfera na farmama krava potrebno je utvrditi kakvim genetskim materijalom raspolažu Srpska i Srbija. Pravilnim vođenjem navedenog postupka moguće je uticati na niz karakteristika - tjelesnu težinu grla, dužinu ekstremiteta, dugovječnost, zdravstveno stanje i drugo, zaključeno je na predavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije