Privreda

Vlada Rusije pripremila mjere za zaštitu finansijskih tržišta

Vlada Rusije pripremila mjere za zaštitu finansijskih tržišta
Foto: Ilustracija/Arhiva | Vlada Rusije pripremila mjere za zaštitu finansijskih tržišta
Tanjug

MOSKVA - Vlada Ruske Federacije pripremila je mjere za zaštitu finansijskih tržišta i velikih ruskih kompanija od sankcija i drugih prijetnji, saopštila je danas pres služba Kabineta ministara.

Ruska vlada je formirala jasne planove za mjere zaštite finansijskih tržišta i pojedinačnih kompanija od mogućih sankcija i drugih prijetnji, navodi se u saopštenju i dodaje da su sprovedene simulacije (stres testovi) posljedica uvođenja sankcija, a kao rezultat, formirani su jasni akcioni planovi.

Napominje se da su finansijsko tržište i najveće kompanije u potpunosti spremne za njihovu implementaciju.

Rusija danas ima finansijska sredstva dovoljna da osigura stabilnost finansijskog sistema u uslovima sankcija i spoljnih prijetnji, ističe se u saopštenju.

U narednim nedjeljama, trgovanje državnim obligacionim obveznicama će biti suspendovano.

Značajan iznos privremeno slobodnih sredstava na jedinstvenom računu trezora saveznog budžeta (više od 4,5 biliona rubalja sa neto zaduživanjem planiranim u 2022. godini - 2,2 triliona rubalja) omogućava fleksibilan pristup na raspored plasmana, saopštila je pres služba.

Osim toga, Ministarstvo finansija Rusije će zajedno sa Bankom Rusije nastaviti da pomno prati situaciju na finansijskim tržištima i ako bude potrebno, preduzimaće dodatne mjere za održavanje finansijske stabilnosti, stoji u saopštenju.

Vlada Ruske Federacije će pomoći u obezbjeđivanju održivog poslovanja kompanija koje se nalaze na listi sankcija, očuvanju radnih mjesta i plata, navodi se u saopštenju.

Uživo dešavanja o ukrajinsko-ruskoj krizi možete pratiti OVDJE. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije