Privreda

Ženske ruke krote zemlju i traktor

Ženske ruke krote zemlju i traktor
Foto: N.N. | Ženske ruke krote zemlju i traktor

BANJALUKA, NOVI GRAD, BRATUNAC - Iako se na području Republike Srpske poljoprivreda uglavnom vezuje za muškarce, Vinka Savić, Nikolina Šteković, Suada Obradović i Milijana Mlađenović su dokaz da u ovoj oblasti uspješne mogu biti i žene.

"Vozim traktor, a imam skoro sve poljoprivredne mašine: četiri traktora, dva kombajna, šilo kombajn, kao i sve prateće mašine", kaže Vinka Savić iz Verića, kod Banjaluke, koja se bavi proizvodnjom mlijeka.

Trenutno ima oko 75 krava od kojih, kako pojašnjava, 40 muznih i 35 junica.

"Imam oko pet-šest teladi, svinje, ovce i još nešto sitne stoke, a sijem i obrađujem oko 60-70 hektara zemlje na kojoj gajim kukuruz, pšenicu, trožito, trave, travne smjese, grašak, grahoricu i druge kulture koje koristim za prehranu stoke", priča Savićeva. Ustaje, kaže, uglavnom, oko šest sati, a kada je radnica koja joj pomaže u poslu slobodna, onda joj dan počinje i sat vremena ranije. Na počinak se ide, priča Savićeva, kada se svi poslovi završe, pa je to zimi nešto ranije, a ljeti kasnije.

"Nedavno sam kupila jedan veliki traktor od 95.000 KM, a za koji sam  dobila podsticaj od Fonda za razvoj sela 20.000 KM i od Ministarstva  poljoprivrede RS 30.000 KM, a ostalo sam sama nadoknadila", naglasila je Savićeva.

Biti žena u poljoprivredi, kaže, nije lako, ali uz pomoć mehanizacije mnogo je lakše nego u neka prošla vremena.

"Da li je u poljoprivredi lakše ženama ili muškarcima, to je isto kao i u školi, neko uči dobro, a neko loše, tako da sve zavisi kako ko shvata svoje obaveze. Smatram da sam odličan učenik u oblasti poljoprivrede", ističe Savićeva.

A bavljenje poljoprivredom je opredjeljenje i Nikoline Šteković (30), mlade majke iz Kršlja, kod Novog Grada, koja, kako kaže, sebe vidi isključivo u ovom poslu.

"Imam dva sina i kada ustanem ujutro prvo se bavim djecom, nakon čega idem u štalu i muzem krave, koje dnevno daju oko 140 litara mlijeka", istakla je Štekovićeva. Kaže da trenutno ima 14 krava, ali da to nije kraj jer u ovom domaćinstvu planiraju i proširenje.

"Ubacićemo više grla i povećati proizvodnju mlijeka, tako da svakako planiramo proširenje, jer kada su svi složni, onda se nije teško baviti poljoprivredom. Želimo postići što bolji kvalitet", priča Štekovićeva.

Život na selu se isplati, tvrdi ova tridesetogodišnjakinja, koja najviše voli raditi sa životinjama.

"Sijemo kukuruz, zob, pšenicu, 20 dunuma djeteline, silažu takođe naveliko radimo i na taj način pripremamo hranu za zimu", ističe Štekovićeva.

Suada Obradović (51) iz sela Kravice, kod Bratunca, bavi se uzgojem bobičastog voća.

"Imam četiri dunuma maline i dva dunuma kupine, a od jednog dijela vršim preradu tako što proizvodimo kupinovo domaće vino, džemove, pa idemo i na sajmove i već smo stekli mušterije", rekla je Obradovićeva. Radni dan joj, priča, ljeti započinje u pet sati i traje uveče do devet ili deset časova, u zavisnosti od obaveza.

"Kada dođe zima, onda imamo vremena i da odmorimo, da se družimo i izađemo", kaže Obradovićeva.

Njena sugrađanka Milijana Mlađenović (41) bavi se uzgojem malina, kupina i šljiva.

"Imam troje djece, a pored uzgoja bobičastog voća, imam i stoku, tako da, kada ustanem, u rano jutro prvo idem da namirim stoku i da svima pripremim doručak", kaže Mlađenovićeva.

Zasad ima na zemljištu pri kući, kako kaže, četiri dunuma pod malinom i jedan dunum pod kupinom, a malo dalje, posjeduje još jednu manju parcelu, gdje takođe, kako kaže, uzgaja bobičasto voće.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je promovisalo projekat rodno odgovornog budžetiranja.

"Cilj projekta je da se skrene pažnja na udruženja žena sa sela kao i na njihove proizvode i aktivnosti", istakli su u Ministarstvu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije