Tržište

"Medena Tuzla" okupila brojne pčelare

"Medena Tuzla" okupila brojne pčelare
Foto: Nataša Tadić | "Medena Tuzla" okupila brojne pčelare

TUZLA - Više od 40 proizvođača meda učestvuje na dvodnevnom Sajmu pčelarstva "Medena Tuzla" u Tuzli. Iako je godina bila teška, pčelari su zadovoljni.

Više od 560 uzoraka meda ja predato na analizu za ocjenu kvalitete, a to radi Tehnološki fakultet u Tuzli, te je pokazano da BiH ima kvalitetan med. Senad Hodžić, predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog kantona priča da su protekle godine bile teške, ali da je ova uspješna za pčelare.

"Ne kažemo da je bila najbolja, ali je bolja od prethodnih. Imali smo 20 do 25 kg meda po košnici. Zadovoljni smo. Kada je u pitanju cijena, Savez je preporučio da cijena bude oko 25 KM. Međutim, vidimo lošu kupovnu moć konzumenata, imamo na sajmu jeftiniji med, a imamo i neke vrste meda od 25 KM", pojasnio je Hodžić.

Savez na području Tuzlanskog kantona ima 14 udruženja i više od 1.300 pčelara što ovu organizaciju čini jednom od najjačih u BiH.

Osim domaćih izlagača, na sajmu su bili i pčelari iz regije, poput Zijada Biserovića iz Gunje iz Hrvatske koji se pčelarstvom bavi godinama.

"Ova godina je bila dobra. Ja selim pčele od paše do paše pa tako uhvatim i više meda. Imam preko 30 proizvoda. Razne vrste meda, propolis, matična mliječ, cvijetni prah, itd", pojasnio je Biserović i dodao da nije dizao cijene.

Za pčelare u TK bitni su posticaji kako bi opstali i razvijali se dalje. Većina pčelara do sada je predavala zahtjeve za poticaje sa kantonalnog nivoa jer federalni nivo preferira obrte i preduzeća.

"Fizička lica su imala jako niske poticaje od 6 KM. Sastancima sa predstavnicima federlanog nivoa, uspjeli smo ove godine da se dignu posticaji na 10 KM za fizička lica. Osim toga, uspjeli smo učiniti izmjenu i na nivou kantona kada je u pitanju podrška zaštiti pčele kao važnog insekta", pojasnio je Suad Selimović iz Kantonalne privredne komore Tuzla. On dodaje da je pčelarima otežavajuća okolnost usložnjena procedura za apliciranje na posticaje, te bi bilo dobro da se to pojednostavi jer su malverzacije nemoguće u pčelarstvu zato što svakio pčelar mora dobiti jednistvenu potvrdu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije