Tržište

Pratite nas na Google news

Pročitajte za koje proizvode u FBiH marže ostaju na nivou od 5. marta

Pročitajte za koje proizvode u FBiH marže ostaju na nivou od 5. marta
Foto: Vlada FBiH | Pročitajte za koje proizvode u FBiH marže ostaju na nivou od 5. marta
Stevan Lulić

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je na današnjoj sjednici da ograniči marže za pojedine proizvode u cilju neposredne kontrole cijena. Ovom odlukom, marže za neke proizvode će ostati na nivou od 5. marta, odnosno dana kada je u BiH zabilježen prvi slučaj virusa korona.

"Mjere neposredne kontrole odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo", navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Naglašeno je da su pravna i fizička lica obavezna da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo marži tih proizvoda od petog marta.

Ovo se odnosi na sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dječiju hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, djetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžente za veš i suđe.

Takođe, ova mjera se odnosi i na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrisani alkohol), toalet papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočale i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3, posteljinu i veš za zdravstveni sistem, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu, te na vještačko đubrivo.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradske i opštinske tržišne inspekcije.

Danom stupanja na snagu ove, prestaje da važi ranija Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije