Tržište

Stan od sedam kvadrata na prodaji za 60 hiljada evra

Stan od sedam kvadrata na prodaji za 60 hiljada evra
Foto: Pixabay | Stan od sedam kvadrata na prodaji za 60 hiljada evra
N.N.

Zamislite da svoj život organizujete tako da stane u samo sedam kvadratnih metara. Taman bi bilo mjesta za krevet, WC i tuš, umivaonik, mikrovalnu pe i nešto spremišnog prostora.

Ali ne bi bilo mjesta za kuhinju, ukrase, opremu za hobije ili za gosta. Tako izgleda život u "mikrostanu" u Londonu. Nalazi se u viktorijanskom kvartu "Lower Clapton" u istočnom Londonu, a njegovi prodavači smatraju ga najmanjim koji se pojavio na tržištu u glavnom britanskom gradu.

Minimalna cijena koju su odredili na aukciji je 50 hiljada funti (60 hiljada evra), ali prodavači se nadaju da će postići i višu. Stan je primjer onoga što stručnjaci nazivaju rastućim fenomenom malih kuća, potaknutim rastućim cijenama izdavanja i nekretnina. Mikrostanovi su, kažu, sve traženiji, piše Guardian.

Stan u Kleptonu nedavno je renoviran i ima veliki prozor. Kako bi se povećao prostor, ima kapetanski krevet iznad skladišnog prostora i ormara. Prostor između kreveta i zida otprilike je dovoljno velik da raširite ruke, a tu su i rasklopivi sto za jelo ili rad te mikrovalna peć.

WC i tuš su u zasebnoj prostoriji. Vlasnik je već nadoknadio svoje ulaganje tako što je svaki mjesec naplaćivao stanarinu od 800 funti . Sadašnji stanar većinu vremena živi negdje drugo i svake sedmice provede samo noć ili dvije u stanu. Minimum na aukciji znatno je ispod prosječnog depozita za kupce koji prvi put kupuju u Londonu, koji su u agenciji za prodaju nekretnina procijenili na 130.357 funti.

Međutim, Nil Hadson, stambeni analitičar, upozorio je da bi kupci trebali biti svjesni da nije održivo u malenom stanu živjeti dugoročno i da bi mogli "zaglaviti" ako ga ne budu mogli prodati.

Cijena je snažan simbol toga koliko je stanovanje postalo nedostupno. Uz prihod od stanarine, koji se procjenjuje na oko 10.000 funti godišnje, investitori će vjerovatno moći nadoknaditi uloženih 50.000 funti u roku od pet godina, smatraju u aukcijskoj kompaniji koja prodaje stan. 

(Vecernji.hr)  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije