Film i serije

Danski 007 s kuvačom

Danski 007 s kuvačom
Foto: N.N. | Danski 007 s kuvačom

Danska televizija je prikazala dokumentarni film koji bi mogao biti tragikomični triler da nije istinit: jedan Danac, kuvar u penziji, zaista je iz razonode uspio prodrijeti do samog vrha tajne službe Sjeverne Koreje.

Urlihu Larsenu zapravo ni samom nije jasno zašto se upustio u dvostruki život špijuna na misiji u Sjevernoj Koreji. On živi s porodicom u predgrađu Kopenhagena i radio je kao kuvar dok nije otišao u prijevremenu penziju. A onda Sjeverna Koreja. "Dakle, zapravo ni sam to ne znam tačno. Ja sam uvijek bio sasvim običan čovjek", kaže Danac, zbog kojeg su sad i Ujedinjene nacije na nogama.

On je glavni junak dokumentarne serije Danske televizije i taj "sasvim običan" Danac sigurno nije lik kakvog biste mogli zamisliti na velikom ekranu u nekom špijunskom filmu. Ali on zaista jest uspio otkriti planove i rabote tajnih službi Sjeverne Koreje pa je utoliko i dokumentarac "Muldvarpen - undercover i Nordkorea" (Krtica - undercover u Sjevernoj Koreji) zanimljiv ne samo televizijskoj publici.

Jer, u dokumentarnoj seriji Danske televizije, realizovanoj sa švedskom stanicom SVT i britanskim BBC-jem, sasvim jasno se vidi kako vođstvo Sjeverne Koreje na sve načine pokušava zaobići sankcije Ujedinjenih nacija i kako je spremno isporučivati i drogu i oružje da bi zaradilo novac i došlo do nafte.

Za Larsena je sve počelo gotovo slučajno i tek iz znatiželjnog zanimanja za tu izolovanu zemlju. I on je vidio dansku komediju "Crvena kapela" Madsa Brüggersa, koja ismijava režim u Pjongjangu, pa je bivši kuvar nakon toga stupio u društvo dansko-sjevernokorejskog prijateljstva. To je prilično čudna i dosadna skupina, kako sam kaže. Uprkos tome što je inače povučen, u tom društvancu se brzo uspinje u hijerarhiji i susreće se s predsjednikom Međunarodnog udruženja prijatelja Sjeverne Koreje (KFA), jednim Špancem plemićkog porijekla, koji se naročito zalaže za interese Sjeverne Koreje.

Iz nekog razloga Larsen postaje njegov povjerljivi saradnik i prvi put putuje u Sjevernu Koreju. Sve dublje ulazi u tajni život o kojem čak ni njegova žena ništa nije znala. U deset godina, koliko će potrajati ta njegova špijunska karijera, uspio je postati značajna ličnost KFA, a preko sjevernokorejskog Ministarstva kulture se sve više približavao osobama iz samog vrha te zemlje - i njene tajne službe.

Vrhunac je bio kad je s partnerom "Mr. Jamesom" i navodnim skandinavskim preduzetnikom, bivšim pripadnikom Legije stranaca i narko-dilerom, počeo pregovore s visokim predstavnicima Sjeverne Koreje o kupovini čitavih oružanih sistema i proizvodnji narkotika. Plan bi svakom normalnom čovjeku trebalo da zvuči i više nego fantastično: u Ugandi bi trebalo da izgrade podzemnu fabriku narkotika, a preko te zemlje bi onda išlo i oružje. 

Sve to nije ostalo samo na televizijskom dokumentarnom filmu: Danska i Švedska su naložile svojim ambasadorima pri UN-u da upoznaju povjerenstvo svjetske organizacije s onim što se vidjelo u tom filmu. O sadržaju dokumentarca se već raspravljalo i u Evropskoj uniji, a danski kuvar će opet na put: ovaj put u Ujedinjene nacije, gdje je pozvan pred nadležno povjerenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije