Film i serije

Ko su "Bondove djevojke"

Ko su "Bondove djevojke"
Foto: Instagram/007 | Ko su "Bondove djevojke"
N.N.

Otkako je Ursula Andres izašla iz vode u jednoj od najčuvenijih scena u istoriji filma, "Bond djevojka" je postala jedan od najznačajnijih seks simbola na velikom platnu.

Gotovo u svim romanima i kratkim pričama Jana Fleminga, "oca" Džejmsa Bonda, postoji jedan, a ponekada i više ženskih likova okarakterisanih kao "Bond djevojke". Većina je prešla i na filmsko platno.

Uvijek su imale jedan zajednički zadatak - da budu emotivno zainteresovane za agenta 007. I imena su im bila dvosmislena u skladu sa tim: Pusi Galor, Hani Rajder, Meri Gudnajt, Plenti O'Tul, Mej Dej, Houli Gudhed...

Po nepisanom pravilu, sve su lijepe, imaju prosječno 26 godina (uglavnom desetak manje od Džejmsa), savršenih figura, oblače se pomalo muški, sa ponekim komadom nakita.

Grupa britanskih akademika je utvrdila, prije par godina, da idealna "Bond djevojka" ima američki akcenat i nosi pištolj! Tom opisu su do sada najviše odgovarale glumice Luis Čajls iz "Munrejkera" (1979) i Lana Vud kao Plenti O'Tul u "Dijamanti su vječni" (1971).

Od 195 ženskih likova koji su prošli kroz prvih 20 filmova, Bond, Džejms Bond je imao seksualni kontakt sa 98, a sa 97 ne. Sa 46 "srećnica" je imao "ozbiljan" seks, dok se sa 52 to završilo "mlako", poljupcima, pokazala je njihova studija.

Podaci o boji kose su vrlo zanimljivi. Samo 27 procenata su bile plavuše, čak 40 procenata crnke, 19 brinete, a 9 crvenokose. Proporcionalno gledano, ove tamnije su imale mnogo više izgleda da se intimiziraju sa Bondom.

Britancima nije bilo teško da izračunaju i koliko ženskih likova sa dugom kosom je "prosto moralo" da završi sa agentom MI6 u krevetu - 18 odsto, u odnosu na 22 procenta kratko podšišanih.

Tri četvrtine su bile bjelkinje, osam procenata Azijatkinje, sedam crnkinje, uz šačicu Arapkinja i Indijanki. Jedna od pet "Bond djevojki" je ginula do kraja filma.

Perverzno, ali istinito. Bond je "radije" imao seksualni kontakt sa ženama koje su koristile pištolj, nego sa ovim drugim. Dvije su pokušale da ga ubiju prije seksa, tri su pokušale tokom odnosa, a 10 nakon toga.

Još jedna crta im je zajednička - svi ženski likovi, osim "Silvije Trenč" ("Dr. No" i "Iz Rusije s ljubavlju"), "M" i "gospođice Manipeni" koje se i ne smatraju "Bond djevojkama", igrale su samo "jedno ljeto", odnosno, samo u po jednom filmu. Sasvim dovoljno da velikom broju malo poznatih glumica to bude odskočna daska u karijeri - za razliku od Hali Beri kojoj je Oskar uručen 2002. dok je snimala "Umri drugog dana".

Bilo je mnogo pokušaja da se od gomile Bond djevojaka napravi lista od 10 "naj". Likovi koji se najčešće pojavljuju na tim listama su Anja Amasova (Barbara Bah, "Špijun koji me je volio"), Tereza di Vićenco (Dajana Rig, "U službi Njenog veličanstva") i Hani Rajder (Ursula Andres, "Dr No"), koja je u većini slučajeva na mjestu broj jedan.

Do dana današnjeg, samo dvije su uspjele ovom legendarnom superagentu da "slome srce" - prva, Trejsi di Vićenco (Dajana Rig) se čak udala za njega 1969. ("U službi Njenog veličanstva"), mada je ta svojevrsna idila okončana njenim ubistvom.

Druga je Vesper Lind (Eva Grin) u "Kazinu Rojal" zbog čije je ljubavi Bond dao otkaz u MI6 da bi mogli normalno da žive. Ali, ni ta "čvrsta veza" nije dugo trajala.

U dokumentarnoj emisiji "Bond djevojke su vječne" sagovornice naratorke Mirjam D'Abo, takođe "Bond djevojke" su: Ursula Andres, Onor Blekman, Lusijana Paluci, Džil Sent Džon, Lois Čil, Mod Adams, Keri Louel, Hali Beri i Rozamund Pajk.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije