Film i serije

"Kritičari" iz Nigerije na meti Holivuda

"Kritičari" iz Nigerije na meti Holivuda
Foto: Ilustracija | "Kritičari" iz Nigerije na meti Holivuda

Dvije djevojčice bježe preko stjenovitog pejzaža tražeći zaklon dok svemirski brodovi ispaljuju laserske hice po polju. Da bi preživjele, obje djevojčice, obučene u crno, osim roze čizmica, prisiljene su da se bore protiv dvojnika Darta Vejdera koristeći svoje pink i plave svjetlosne sablje, oružje nalik na sablje iz filmova "Star Wars". Starija djevojčica nestaje bez traga kada je napadač ruši, a mlađa ostaje sama da dovrši bitku...

Ove dramatične scene su iz kratkog filma "Another Star Wars Story", koji je produciralo 10 mladih osoba iz Kadune, na sjeveru Nigerije, a sebe nazivaju "Kritičari".

Raspon godina "Kritičara" je od sedam do 27 i postali su senzacija na društvenim mrežama u zemlji na zapadu Afrike, jer koriste svoje mobilne telefone da kreiraju kratke filmove sa vizuelnim efektima ili VFX. Filmovi naučne fantastike obično se stvaraju pomoću sofisticiranog softvera i high-tech opreme, ali ove mlade filmadžije - koji su uglavnom braća, sestre i rođaci - dokazuju da manje jeste više i pritom koriste predmete za svakodnevnu upotrebu u snimanju filmova.

Rejmond Jusuf (18), VFX umjetnik i urednik, kaže da su još 2015. godine naučili da prave filmove i eksperimentišu zelenim ekranom - koji se koristi za "lijepljenje" slike na drugu pozadinu - čitajući Wikipediju i gledajući YouTube tutorijale.

"Razmjenjivali smo DVD-ove i mnogo gledali CGI (kompjuterski generisane) filmove i htjeli smo da uradimo ono što smo vidjeli na ekranu. Počeli smo svi da jurcamo po kućama glumeći uvijeni u plastiku", rekao je Rejmond.

Tokom 2016. godine mlade filmadžije snimile su svoj prvi film "Redemption", pošto su štedjeli mjesec dana da bi kupili zeleni materijal neophodan da naprave svoj zeleni ekran.

Kritičari su u međuvremenu postali produkcijska kompanija i stoje iza više od 20 kratkih filmova, čije su teme roboti, vanzemaljci i natprirodne moći. Razlog što se još drže kratkih filmova je tehničke prirode, neadekvatna struja ih sprečava da aplouduju filmove na internet. Snimanje traje od sedam dana do sedam mjeseci i svi u timu imaju određenu ulogu.

"Kritičare" čine djevojčice Ridžojs, Rejčel i Rejčel, koje imaju 14, devet i sedam godina, glumice su, ali neke pokazuju interesovanje i za nastajanje filma. Gudvin (20) je reditelj i pisac. Ronald (16) pravi scenografiju, Viktor (16) je majstor za svjetla, Loson (18) je zadužen za zvuk, tu su i Ričard (15) i Ridvan Adeniji (27), koji je menadžer.

Nolivud, nigerijska filmska industrija, godišnje zaradi 658 miliona dolara i iznjedrila je stotine talentovanih glumaca i filmadžija. Neki od ovih talenata, uključujući tu i "Kritičare", privukli su pažnju Holivuda. U avgustu 2019. godine pozvao ih je producent Frenklin Lenard.

"Poslao nam je poruku na Twitteru, pohvalio nas je, rekao da je prijatelj sa Džej Džej Abramsom i tražio da mu pošaljemo spisak opreme koja nam treba", priča Jusuf. A prošlog avgusta su tu opremu i dobili.

Kako je rekao reditelj filma "Star Wars: The Rise of Skywalker" za "Hollywood reporter" u septembru, slanje te opreme ovoj djeci bilo je "dolivanje benzina njihovoj fenomenalnoj vatri".

"Kritičari" su sve ambiciozniji, a cilj je da postanu jedan od najvećih afričkih multimedijalnih studija.

"Djeluje kao veliki zalogaj za nas, ali mi znamo da je to moguće", poručuju oni.

(CNN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije