Književnost

Aleksić: Svako dete - ličnost za sebe

Aleksić: Svako dete - ličnost za sebe
Foto: N.N. | Aleksić: Svako dete - ličnost za sebe

​ISTOČNO SARAJEVO - Pjesnik iz Kraljeva Dejan Aleksić trudi se da njegova književnost za djecu bude duhovita i da predstavlja neku vrstu jezičke igre, te da liči na poigravanje sa smislom i jezikom.

“Moji uzori u književnosti za decu su Duško Radović i cela garnitura stvaralaca koji su proistekli iz njegovog žšinjelaž. Tu su, naravno, i Ljubivoje Ršumović, zatim nezaobilazni Vlada Andrić... Međutim, moram da podsetim da moderan izraz u literaturi za decu počinje sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, kao pretečom posebne vizure u kojoj se dete ne doživljava ka nedoraslo, već sasvim suprotno, kao ličnost sama za sebe”, kaže Aleksić ua Srnu.

Taj model, ističe on, preuzeo je i Duško Radović, koji prvi put u književnosti za djecu piše i o antijunacima, te dramske tekstove, odosno radio-drame.

“Tu se prvi put vidi odnos prema djetetu koje je ličnost za sebe, a ne neko tranziciono biće. Duško Radović se sa takvim stavom prema deci i odredio kao stvaralac”, navodi Aleksić.

“Kad pišemo deci i o deci ne smemo da siđemo na njihov nivo, nego treba da se podignemo na njihov nivo da bismo mogli uspešno da pišemo poeziju za decu”, govorio je Duško Radović.

Aleksić ističe da je to jedan od osnovnih postulata kojima se rukovodi kada piše poeziju za mališane. Osim toga, stalno vodi dijalog sa sobom, odnosno sa djetetom koje je on bio.

“I to je način da tu dečiju vrednost koju sam stekao u najmlađim danima, kao dete, sačuvam za ceo život. Bez toga čovek ne može u potpunosti da bude ni srećan, ni zadovoljan, ni ostvaren”, kaže Aleksić.

On naglašava da je ove godine prvi put učestvovao na Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

“Prvi put sam na Festivalu u Istočnom Sarajevu i kad god sam na nekoj sličnoj manifestaciji ja izražavam nadu da ovakvi festivali mogu da podstaknu stvaralaštvo za decu, ali i dečije stvaralaštvo. I ovaj festival ima sličnu strukturu, ovde su renomirani pisci za decu, ali i mladi imaju priliku da pokažu svoje stvaralačko literarno umeće”, navodi Aleksić.

Prema njegovim riječima, dobro je da postoji konkurs za mlade pjesnike, dobro je da su mladi aktivirani kao publika, o čemu svjedoči prepuna sala Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo tokom održavanja Festivala, što je odlično za svaki neposredni susret sa djecom.

“Kada govorimo o tome kakvo je mesto knjige u životu deteta danas i da li je to promenjeno u odnosu na neki raniji period od pre 20 ili 30 godina neminovno je da primetimo i zaključimo da - jeste”, kaže Aleksić o dodaje da je savremna tehnologija preuzela primat, te da djeca rastu uz računar, mobilne telefone, društvene mreže i video-igre.

Ozbiljnu razliku u dječijoj percepciji može da napravi činjenica da neki mališan živi u gradu ili na selu.

“To je, verovatno, zbog toga što ulica i grad, kao urbani prostori sa svojim brzim sadržajima čine da se dečija pažnja menja i ubrzava. S druge strane, u selima sam imao programe koji su mogli da traju po dva ili tri sata, a da niko ne trepne”, navodi Aleksić.

On kaže da su djeca na selu više posvećena porodici, kući, mirnijem ambijentu i atmosferi, što dovoljno govori o tome da su i kao književna publika drugačiji.

Dejan Aleksić rođen je 1972. godine. On je kao pjesnik i dramski pisac autor književnih djela za djecu.

Osnovno i srednjoškolskog obrazovanje stekao je u Kraljevu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, te objavio devet pjesničkih knjiga, knjigu drama i dvadesetak knjiga za djecu.

Književna kritika proglašava ga nastavljačem pisaca koji su postavili najviše umjetničke domete u srpskoj književnosti za djecu. Neka od njegovih književnih djela za djecu i mlade nalaze se u obaveznoj lektiri za osnovnu školu.

Za knjigu priča “Koga se tiče kako žive priče” 2015. godine dobio je priznanje “Bijeli gavran” /Njhite Raven/, koje dodjeljuje “Međunarodna omladinska biblioteka” /International Youth Library/ iz Minhena, čime je ovo djelo uvršteno među 100 najboljih svjetskih knjiga za djecu.

Za književno stvaralaštvo namijenjeno djeci dobio je sve značajnije nagrade, među kojima su - “Politikin zabavnik”, “Neven”, nagrada “Zmajevih dječijih igara”, “Zlatno Gašino pero”, “Plavi čuperak”, “Mali princ” /međunarodna nagrada/, “Dositejevo pero”, te nagrada Radio Beograda.

Pjesme i proza Dejana Aleksića prevedeni su na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, makedonski, španski, slovenački i bugarski jezik.

Aleksić radi kao glavni i odgovorni urednik časopisa “Povelja” u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije