Književnost

Handkeu uručena Nobelova nagrada, podjele obilježile dodjelu

Handkeu uručena Nobelova nagrada, podjele obilježile dodjelu
Foto: Tanjug | Handkeu uručena Nobelova nagrada, podjele obilježile dodjelu

STOKHOLM - Nobelovu nagradu za književnost danas je Peteru Handkeu, austrijskom književniku, uručio kralj Kraljevine Švedske Karl XVI Gustav, a zbog ove nagrada zadnjih nekoliko sedmica u BiH su uzburkane strasti.

Naime, iz Republike Srpske smatraju da ju je Handke zaslužio, dok u Federaciji BiH ne dijele takvo mišljenje.

Kako bi pružile podršku Handkeu, u Stokholmu je bilo i Udruženje žena žrtava rata RS, a Božica Živković-Rajilić, predsjednica ovog udruženja, izjavila je da je devetočlana grupa žena iz RS koje su tokom rata bile zatočene u logorima širom BiH došla u Stokholm da bude mirna podrška Peteru Handkeu na dodjeli Nobelove nagrade za književnost jer uvažava ljude koji misle svojom glavom.

S druge strane, ispred Koncertne kuće u Stokholmu, gdje je dodijeljena nagrada, organizovan je protest zbog dodjele nagrade, pa je tako Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode rekla da je dodjela nagrade promašaj za humanost i da to nije samo težak udarac preživjelima u BiH, nego i na Balkanu.

Opširnije o protestu na OVOM LINKU.

Svađa se prenijela i na politički teren pa je tako Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio dopis Ambasadi BiH u Švedskoj, u kojem je "naredio" da niko u ime BiH ne smije da prisustvuje ceremoniji dodjele Nobelove nagrade, kao i da bi eventualno prisustvo nekoga na toj ceremoniji predstavljalo kršenje Ustava BiH.

Ipak, i pored ovog "naređenja", Predsjedništvo BiH će imati svog predstavnika na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade Handkeu. Naime, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, režiser Emir Kusturica, još prije nekoliko dana doputovao je u Stokholm kako bi podržao svog velikog prijatelja Handkea.

Dodik je rekao da je Komšić neovlašteno pisao Ambasadi BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi sa prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost.

"Predsjedništvo BiH, kako i sam Komišić, priznaje, nije raspravljalo o tome, pa je nejasno ko je donio odluku da osoblje Ambasade ne ide na dodjelu Nobelove nagrade", istakao je Dodik.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučilo je da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog, kako je saopšteno, dodjele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog vijeka. Ceremoniji, kako je ranije saopšteno, neće prisustvovati ni ambasador Albanije, ni predstavnik Prištine.

Dodjelu Nobelove nagrade komentarisao je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, koji je istakao da je nagrađivanje rasiste Nobelovom nagradom za književnost nagrađivanje kršenja ljudskih prava.

Handke je stvorio više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser. U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima - "Kaspar", "Psovanje publike", "Putovanje u sonornu zemlju".

Roman "Golmanov strah od penala", koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog reditelja "Nebo nad Berlinom". Rođen je u Grifenu u Koruškoj 6. decembra 1942. godine. Odrastao je u Istočnom Berlinu i Grifenu, a studije je započeo u Gracu. Prvi roman "Stršljeni" objavio je u ljeto 1965, pa napustio fakultet da bi se potpuno posvetio pisanju. Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije nauka i umjetnosti od 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije