Književnost

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": O komšijama i kravama

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": O komšijama i kravama
Foto: N.N. | Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": O komšijama i kravama
N.N.

Jedna od najvećih opasnosti za divne duše je da počnu da osećaju krivicu što su srećne zbog zavisti onih ljubomornih osoba koje provode život u mržnji.

Zanimljivo da će to nežna duša osetiti još u detinjstvu - naći će se tu neka školska drugarica ili drug koji će je potajno mrzeti i javno ogovarati jer ima bolje ocene, veći stan, lepše oči ili haljine, jer je popularna kod suprotnog pola ili bilo šta već. Zavidnici su mahom ljuti na kosmos i sudbinu što oni koji po sopstvenoj proceni su lepši, bolji, pametniji prolaze gore u životu.

Često su tako agresivni da nežna duša počinje da oseća krivicu iako njena sreća nema ama baš nikakve veze s njihovim osećajem nezadovoljstva! Kako čovek odrasta, takvi su sve glasniji i ratoborniji! Povodi za zavist su beskrajni, a dela često jeziva, podmetačine, spletke, intrige... Naivne nežne i osetljive duše počinju da osećaju tugu i krivicu zbog toga i tako sebi obaraju vibraciju i neretko na pitanje da li zaslužuješ sreću odgovaraju: "Pa ne, jer ne želim da me zbog nje mrze!"  Niko nam ne objasni lekciju da je pravo na sreću svakog čoveka apsolutno i da je njegova sreća samo njegova i nema nikakve veze s nesrećom onih večno zavidnih i ljubomornih. Jer srećan nezavidljiv čovek u svemu vidi povod za zahvalnost i radost, a zavidniku nikad nije dovoljno. I to nema kraja, tj. na kraju će vam uskratiti i pravo na život - kao da vi odlučujete, a ne Bog, kada će ko otići sa ovog sveta.

Balkan je mesto gde vas instruišu da krijete i sreću i nesreću. Nesreću jer je sramota biti bolestan, razvesti se, biti pretučen ili ostati bez posla. Sreću jer mora da se krije da te zavidnici ne razapnu. I šta onda ostaje od života kada moraš da kriješ sve svoje emocije i to uvek zbog drugih... Ali, budite mirni, imate apsolutno pravo i na svoj osećaj sreće i nesreće jer, zapravo, drugi ionako samo misle šta će neki drugi misliti o njima. U opsesiji šta će reći narod zaboravljamo da su emocije onaj katalizator života kroz koji sve učimo i ako nas neko mrzi kad se radujemo i ako se raduje kad smo nesrećni, to nije naš problem, nego njegov što ne potraži adekvatnog terapeuta.

Odbiti da krijemo svoje radosti i tuge nije samo naše elementarno ljudsko pravo, to je i jedno veliko ne - ne onima koji sede i pilje u komšijske krave i nadaju se da će da crknu!

Naše radosti, tuge, naši zanosi i razočarenja to je esencija našeg života i ako ga zbog zavidnih komšija, rodbine, nepoznatih ljudi krijemo, mi umesto ljubavi živimo strah, a strah je negacija ljubavi. Prema tome, nek je komšiji živa i zdrava krava, ali naše radosti i naše tuge su naše najveće blago i tu nema ništa za skrivanje.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije