Književnost

Istorijski prikaz golgote Srba u prošlom vijeku

Istorijski prikaz golgote Srba u prošlom vijeku
Foto: N.N. | Istorijski prikaz golgote Srba u prošlom vijeku

TREBINJE - Promocija projekta "Dušu nisu ubili", koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja, autorke Mire Lolić-Močević i istoriografske monografije "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku", čiji je autor istoričar Draga Mastilović, održana je, nakon Gacka i Bileće, i u Trebinju, u Muzeju Hercegovine.

Riječ je o projektu koji kroz niz potresnih svjedočenja predstavlja istorijski prikaz stradanja srpskog civilnog stanovništva u 20. vijeku, a u kome su se autori koristili dostupnom dokumentacijom, sa svjedočanstvima porodica koje su po tri puta stradale.

Močevićeva je istakla da se bavila isključivo stradanjem civilnog stanovništva - žena, djece i staraca, a korišteni su dostupna dokumentacija i svjedočenja članova stradalnih porodica.

Ona je dodala da je, kroz 59 potresnih svjedočenja i putem djelovanja šest naučnih radnika, ovaj projekat urađen kao istorijski prikaz golgote koju je srpski narod preživljavao tokom proteklog vijeka, što je objelodanjeno s ciljem da se ne zaboravi.

"Cilj projekta je da se mi sami suočimo sa onim što se dešavalo našim precima kako se to ne bi ponovilo našim potomcima, jer je, nažalost, to dio istorije koji mi nismo učili, dio istorije koji je bio skrivan", kazala je Močevićeva, podsjetivši na brojna stradanja Srba u Krajini za koja se nije znalo, odnosno koja nisu zabilježena u istorijskim čitankama.

Ona je iznijela i podatak brojnih istoričara i naučnika da u stradanjima u toku proteklog vijeka nijedan narod u Evropi nije prošao gore od Srba, a da se o tome malo zna i da, prema mišljenjima svjedoka zločina, pravde za srpske žrtve u BiH još nema.

"Srebrenica i Sarajevo mogu se smatrati simbolima stradanja srpskog naroda u BiH u 20. vijeku, na koji način saznaće oni koji pročitaju knjigu i pogledaju film", navela je Močevićeva.

Film, koji je ovom prilikom prikazan, preveden je na engleski, francuski, njemački i ruski jezik, a knjiga je trenutno prevedna na engleski, ali će biti još njenih prevoda, jer je cilj autora da se sa stradanjima Srba, naročito žena, djece, starih i nemoćnih, upozna cio svijet.

Organizatori promocije su Udruženje "Srpsko-ruski most", SPKD "Prosvjeta" Gacko i Muzej Hercegovine Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije