Književnost

Kampanja "Čitajmo zajedno" promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu

Kampanja "Čitajmo zajedno" promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: Tanjug | Kampanja "Čitajmo zajedno" promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske promovisalo je juče na Sajmu knjiga u Beogradu (na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo) kampanju "Čitajmo zajedno", čiji je cilj njegovanje kulture čitanja knjiga i promovisanje srpskog jezika i ćirilice.

Kampanja "Čitajmo zajedno", koja u Republici Srpskoj traje do kraja oktobra, daje podršku domaćem izdavaštvu i obogaćuje fond biblioteka. Predviđeno je da za svaku marku koju građani ulože u kupovinu knjiga iz edicije Zlatna sova i lektire, Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup radi bogaćenja bibliotečkih fondova.

“Ministarstvo će otkupiti knjige i pokloniti nerazvijenim opštinama. Ove godine, za zaštittu srpskog jezika i ćirilice, odlučili smo da dio knjiga koje građani budu kupovali iz školske lektire poklonimo školskim opštinama u Federacji BiH koje pohađaju većinom djeca srpske nacionalnosti, a to su Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar”, rekla je, pored ostalog Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske. 

Pored Tanje Đaković, o kampanji "Čitajmo zajedno" govorio je i Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike, saopšteno je Predstavništva Republiike Srpske u Beogradu.

Na štandu Republike Srpske juče su promovisana izabrana i nova djela srpskog pjesnika i satiričara Duška M. Petrovića: U kapeli radosti (lirika), U državi koja je nužni smeštaj (satira) i U spoju duhovitosti i duhovnosti (svakodnevnici, besjede, kaprici, razgovori i kritike). Ove tri knjige objavljene su povodom 50 godina Petrovićevog književnog rada (1968-2018), a izdavači su: Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Beograd, „Besjeda“ Banja Luka i Fondacija „Radost“ Beograd.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji je rekao da je riječ o jednom uspješnom autoru i da je pedesetogodišnjica književnog stvaranja samo povod, a da je pravi razlog da Predstavništvo bude suizdavač ovih djela činjenica da Petrović ima zaista široko polje: od lirske poezije i lirske proze, preko kratkih priča, satirične poezije i komedije, pa besjeda i polemika do satiričnih aforizama.

Glumica Maja Kolundžija je na ovoj promociji pročitala nekoliko izvoda iz recenzija, prikaza i eseja koje su o Dušku M. Petroviću, u uglednim književnim časopisima i listovima Srbije i Srpske, objavili Predrag Gugo Lazarević, akademik Branko Milanović, Milovan Vitezović, Dragan Lakićević, Gojko Božović, Slobodan Novaković... Predrag Lazarević je 2002. godine objavio u Banjaluci i knjigu „Satira motivisana rodoljubljem ili o jedanaest knjiga Duška M. Petrovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije