Književnost

U Banjaluci počela kampanja "Karavan kulture govora"

U Banjaluci počela kampanja "Karavan kulture govora"
Foto: N.N. | U Banjaluci počela kampanja "Karavan kulture govora"

BANJALUKA - Kampanja "Karavan kulture govora", koja ima za cilj zaštitu srpskog jezika i unapređenje kulture govora, počela je danas u Banjaluci.

Povodom početka kampanje javnosti su se obratili ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, humanista Arno Gujon, profesor lingvistike Milorad Telebak i master komunikologije Slobodan Roksandić.

"Kampanja 'Karavan kulture govora' ima za cilj da dvodnevnim radionicama i dešavanjima kao centralnu temu stavi upravo kulturu govora. Mi smo kao Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Ministarstvom informisanja i kulture Srbije potpisali povelju o srpskom kulturnom prostoru koja upravo ima za cilj da promoviše sve vrijednosti kulture srpskog naroda, koja ima za cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta i ovo je samo jedan od načina pomoću kojih mi djelujemo u skladu s ciljem. Da bismo njegovali našu nacionalnu vrijednost i identitet neophodno je da vodimo računa o jeziku i pismu, o ćirilici i srpskom jeziku, i svakako da njegujemo kulturu govora. To je inicijalna ideja ove kampanje", rekla je Trivićeva.

Francuski humanista Arno Gujon, koji je naučio srpski jezik, istakao je da mu je velika čast što je dio ove kampanje i da mu je posebno drago što je upoznao profesora Telebaka.

"Posebna mi je čast što sam upoznao gospodina Telebaka, uz čije sam knjige proučavao srpski jezik, pogotovo kada sam živeo u Francuskoj i nisam imao priliku da budem u kontaktu s jezikom, osim u knjigama. Ljudi me često pitaju zašto sam naučio srpski... Mnogi misle da danas možemo sve na engleskom jeziku. Možemo, ali ono što sam želeo kada sam bio na Kosovu i Metohiji, to je da razumem Srbe koji žive u enklavama i njihovu situaciju, kako bih mogao o toj situaciji da svedočim u Francuskoj i da budem njihov glas. Učeći srpski jezik, zaljubio sam se u zemlju, u narod i kulturu", rekao je Gujon.

Lingvista Milorad Telebak je ovim povodom Gujonu uručio i knjigu kao poklon, te dodao da mu je velika čast što je dio ekipe koja će raditi na jednom ovako važnom projektu.

Slobodan Roksandić iz Udruženja "Izražajnost", koje se bavi kulturom govora, istakao je da nakon podrške koju su im pružila dva ministarstva dobijaju vjetar u leđa da svoje ideje sprovedu u djelo.

"Radionicama podstičemo decu i mlade da uspostave dobre govorne navike. Naša velika poruka jeste da je važno kako se usmeno izražavamo. Od toga kako se usmeno izražavamo pravićemo određene uspehe u životu. Nekad deca i mladi misle da to nije važno, ali da li smo sutra lekar, advokat ili programer - naš uspeh će zavisiti od toga kako se usmeno izražavamo. To su važne veštine", zaključio je Roksandić. Prva radionica za učenike održana je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije