Književnost

Promocija desete knjige Bore Čorbe 16. januara

Promocija desete knjige Bore Čorbe 16. januara
Foto: Ilustracija | Promocija desete knjige Bore Čorbe 16. januara

Promocija knjige "Pusto ostrvo" pjesnika i frontmena grupe "Riblja čorba" Borisava Bore Đorđevića biće održana u utorak, 16. januara u Beogradu.

Na promociji će, osim autora, govoriti recenzent knjige akademik Matija Bećković, dramatrug Predrag Jakšić i izdavač Miodrag Jakšić. 

Đorđević je u izjavi Srni naveo da se njegova deseta, jubilarna knjiga zove "Pusto ostrvo" po istoimenoj pjesmi objavljenoj u okviru kolumne, koju je svojevremeno pisao za beogradske "Večernje novosti", te da je posvećena njegovoj posljednjoj i najvećoj ljubavi - Dubravki. 

"Ima tu interesantnih pesama koje su objavljene na albumima, ali ima i pesama koje nisu objavljivane. Podeljena je u cikluse, prvo idu pesme koje su bile na albumima, od albuma `Ovde`, preko `Trilogije`, `Uzbune`, pa neke pesme koje su snimili drugi `Ju grupa`, Pavle Dejanić, `Point blank`...", rekao je Đorđević. 

Knjiga sadrži i ciklus sa dječjim pjesmama, zatim "neozbiljni ciklus", sa kako ističe, uslovno neozbiljnim pjesmama, zatim ciklus koji se zove "Srbija" i koji ima najviše pjesama, kao i neke aktuelne i nove pjesme koje će tek da budu na novom albumu. 

Đorđević je rekao da knjiga sadrži brojne, vrlo ekskluzivne, do sada neobjavljene fotografije, koje su uglavnom napravljene na ostrvima manje ili više pustim, kao i iza scene. 

Akademik Bećković je u recenziji naveo da se "o Bori Đorđeviću ne može govoriti neobavezno, ili ma koliko govorili neobavezno, ne može se tek tako preći preko njegovog bogomdanog dara i značaja u srpskoj poeziji i kulturi". 

On je podsjetio da je Bora Đorđević napisao neke od nezaobilaznih, antologijskih pjesama moderne srpske poezije, a njegova pjesma "Pogledaj dom svoj, anđele" postala je himna novih naraštaja, te da nije ispjevao ništa drugo, ova pjesma bila bi dovoljna da mu za sva vremena obezbijedi mjesto u vrhovima srpskog pjesništva. 

"Bora Đorđević se na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba. Vi odlučite da li to ime više gubi u prevodu ili u originalu. Bob Dilan je dobio Nobelovu nagradu. I Bora Đorđević bi dobio da nije zadrt i da mu je stalo do nagrada", istakao je akademik Bećković u recenziji. 

Promocija knjige pjesama "Pusto ostrvo" biće održana u Udruženju književnika Srbije sa početkom u 12.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije