Književnost

"Važnije je da priče o knjigama traju duže od nagrada"

"Važnije je da priče o knjigama traju duže od nagrada"
Foto: N.N. | "Važnije je da priče o knjigama traju duže od nagrada"

BEOGRAD - Tanja Stupar Trifunović laureat je nagrade "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini, koju 23. put dodjeljuje fabrika "Vital" iz Vrbasa, a nagrađen je njen roman "Otkako sam kupila labuda", objavljen u izdanju "Arhipelaga".

Ovo je danas u Beogradu saopštio žiri koji je radio u sastavu Vladimir Gvozden - predsjednik, te Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić - članovi. Roman Tanje Stupar Trifunović nagrađen je ispred romana "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju novosadskog "Orfelina" i "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju beogradske "Čarobne knjige", koji su bili u najužem izboru. Spisateljica iz Banjaluke ovim povodom kaže da se o knjigama najčešće govori povodom nagrada, te u tome vidi i njihov značaj.

"O knjigama se najčešće priča povodom nagrada. I zato su one dobre za knjigu. Naravno, ukoliko ta priča potraje duže od tih nekoliko dana u vijestima. I ako knjiga na neki način opravda priznanje. Meni kao autorki nagrade su ohrabrenje kao kad ti neko kaže dobro je, nastavi dalje. Ono što bi bilo kao neka vrsta lijepog nadanja je da knjige i priče o knjigama traju duže i mimo nagrada. I budu prisutnije i u medijskom, ali i u svakodnevnom životu", kazala je za "Nezavisne" Tanja Stupar Trifunović.

ROMAN OSVAJA STILOM: Prema mišljenju žirija, nagrađeni roman osvaja izuzetnim stilom u kojem se miješaju ispovijest, tok svijesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce.

"Proza Tanje Stupar Trifunović je u isti mah smirena i uzbudljiva, provokativna i pomirljiva, lirski produbljena i odgovorna prema složenim pitanjima života. Riječ je o ideji pisanja kao procesu još uvijek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima... sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom", saopštio je žiri.

Nagrada "Zlatni suncokret", poznata i kao "Vitalova" nagrada, dodjeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovijetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike objavljeno u toku prethodne godine. Nagrada je prvi put dodijeljena 1996. godine pjesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić za roman "Pomor i strah".

Podsjećamo, glavna priča romana "Otkako sam kupila labuda" prati razvoj ljubavi dvije žene: četrdesetpetogodišnje bibliotekarke i 25 godina mlađe studentkinje dramaturgije.

DALA GLAS ODBAČENIM SLOJEVIMA: "Dok pišem roman, jako mi je stalo da to ne bude knjiga o samo jednoj temi, nego da se motivi i teme prožimaju kroz strahove, očekivanja, želje i emocije likova, tako da je ljubav između dvije žene samo jedna od tema, ali nikako i jedina tema ove knjige. Ono do čega mi je, takođe, bilo stalo prilikom pisanja jeste da dam glas 'odbačenim' slojevima društva i da pokažem da njihovi životi nisu ništa manje važni od naših, koji smo 'prihvaćeni' ili 'podobni'", riječi su Stupar Trifunovićeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije