Književnost

Vučić uručio Orden Handkeu: "Srbiju imam u lijepom sjećanju"

Vučić uručio Orden Handkeu: "Srbiju imam u lijepom sjećanju"
Foto: Tanjug | Vučić uručio Orden Handkeu: "Srbiju imam u lijepom sjećanju"

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena istaknutom austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Tokom svog obraćanja Vučić je izjavio da je Srbija srećna što ima prijatelje poput Handkea, braće Grim, Getea i mnogih drugih istaknutih ličnosti, Dodao je i da srpskom narodu bolji nikada nisu bili potrebni.

"Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno. Moji vršnjaci upoznavali su njegovo delo preko filmova Vila Vendersa. Svaki put kad želim da razumem nevolje našeg naroda na Kosovu i Metohiji posegnem za nekom od knjiga Petera Hadkea", rekao je Vučić.

Dodao je i da pisac čini veliku čast Srbiji primajući ovu nagradu.

"Srbija ovom najznačajnijom nagradom iskazuje zahvalnost na svemu što činite za našu zemlju i naš narod", zaključio je predsjednik Srbije.

Handke se obratio nakon primanja nagrade i istakao je da se nije nadao ovoj nagradi, pa tako nije spremio nikakav govor.

Naglasio je da kada pomisli na Srbiju, pomisli na Bijelog anđela.

"Imam jednu kopiju Bijelog anđela kod kuće i kad je pogledam drago mi je srcu. Ta ikona pokazuje na prazan grob i to znači da je Isus vaskrsao. Uvijek Srbiju imam u lijepom sećanju", zaključio je Handke, prenio je B92.

Podsjetimo, austrijski književnik boravio je u petak u Republici Srpskoj, a predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila mu je Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom. Više o tome čitajte ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije