Muzika

Danas bi i Betovena natjerali da sjedi u kući i svira

Danas bi i Betovena natjerali da sjedi u kući i svira
Foto: N.N. | Danas bi i Betovena natjerali da sjedi u kući i svira

Muzička industrija je jedna od grana koja je najviše pogođena pojavom pandemije virusa korona. Veliki koncerti, festivali, ali i klupske svirke su ugašeni preko noći, zbog čega je veliki broj umjetnika izgubio osnovne izvore prihoda.

Vremenom se pojavio trend striming koncerata, pa su tako razni izvođači priređivali koncerte iz svojih domova.

Ovaj fenomen je naišao na odobravanje publike sa zapada, pa su umjetnici našli način da unovče svoje nastupe iz kuće. Gledaoci koji su željeli da prisustvuju nekom online koncertu trebalo je samo da uplate određenu novčanu svotu i on bi im bio dostupan.

Ipak, kada su u pitanju prilike na našoj sceni, domaći muzičari i stručnjaci su saglasni da taj model ne donosi ništa dobro ni izvođačima ni publici, te da ništa ne može zamijeniti doživljaj žive svirke.

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Arsen Čarkić ističe da od marta birokrate iz Evrope šalju poruke umjetnicima da mijenjaju profesiju ili u krajnjem slučaju da nude svoje usluge online.

"Možete misliti koliko tako bahate i efemerne poruke zvuče nekom članu čuvene Berlinske filharmonije, legendarnog benda 'Pink Floyd', kod nas Zdravku Čoliću ili Gibonniju? U prevodu: 'Uključite webcam, uzmite ukulele, kao svaka curica u pubertetu željna pažnje postavite svoj klipić na neki od video-servisa.' Svako ko je ikad u životu stvarno prisustvovao nekom velikom živom koncertu zna da je iskustvo neponovljivo, makar kući imali i najsavršeniji multimedija sistem u desetinama hiljada evra", zaključio je Čarkić.

On je takođe dodao da se muzika ne gleda na mobilnom telefonu i ne sluša na zvučniku promjera pet milimetara.

"Na našim prostorima mi skoro i da nemamo nova velika muzička imena u pravom smislu, upravo jer smo izgubili sistem scene, odnosno uvezanih koncertnih sala, medijskih i promoterskih kuća. Sve je i dosad bilo po principu 'uradi sam'. Govoriti prvacima Boljšog teatra da nam opere Čajkovskog izvode iz svojih dnevnih soba samo pokazuje da je nivo nekulture, primitivizma i prosto gluposti u Briselu i ostalim prijestonicama udario istorijski maksimum", naglasio je Čarkić.

Poznati muzičar je dodao da će već danas u Banskom dvoru u Banjaluci biti održan koncert u čast 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

"Zamislite, večeras će Banski dvor biti jedina mala oaza u kojoj će se takav ogroman praznik obilježiti. To vam govori sve u kom pravcu ide ova civilizacija. Da se kojim slučajem Betoven rodio danas, vjerujem da bi mu rekli: 'Sjedi u kući, sviraj klavinovu u dnevnoj sobi i moli Boga da neko prepozna tvoj genij pa da ti uplati deset evra na Paypal da imaš za burek'", zaključio je Čarkić.

Sa profesorom se slaže i banjalučka pjevačica Vanja Mišić, koja ističe da su ljudi željni koncerata i da te koncerte ne može zamijeniti striming kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije