Vizuelna umjetnost

Filmovi i vinil ploče dio audio-vizuelnog nasljeđa BiH

Filmovi i vinil ploče dio audio-vizuelnog nasljeđa BiH
Foto: N.N. | Filmovi i vinil ploče dio audio-vizuelnog nasljeđa BiH

TUZLA - Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona (BKC TK) organizovao je u utorak naveče projekcije dokumentarnih filmova nastalih na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu od 1950. do 1971. godine, te izložbu gramofonskih ploča, a u okviru manifestacije "Dani audio-vizuelnog nasljeđa".

Filmovi su rađeni u produkciji "Bosna filma", "Sutjeska filma" i "Studio filma", a prikazivanje filmova je omogućio Filmski centar Sarajevo.

Ostvarenja govore o životu radnika i običnog čovjeka tog doba, o privrednom razvoju tuzlanske regije, prikazujući autentične snimke prostora koji pola vijeka kasnije izgledaju potpuno drugačije. Sve navedeno dokazuje da se dokumentarni film uspješno snimao sredinom prošlog vijeka, iako su bili ograničeni resursi pa je samo nekoliko kamera bilo u BiH, a da ih danas ima i previše, ali nema filmova.

"Ovom manifestacijom pokušavamo ukazati na važnost očuvanja audio-vizuelnog nasljeđa i promovisati što je nasljeđe svake države i što institucije treba da čuvaju.  Za ovu godinu smo se bazirali na dokumentarne filmove 20. stoljeća u vezi sa tuzlanskom regijom. U arhivi bh. filma imamo deset filmova snimljenih u tom periodu", rekao je Nedim Ćudić, portparol BKC TK, te dodao da je osam filmova digitalizovano, dok dva nisu.

Uvod u projekcije filmova bio je otvaranje izložbe gramofonskih ploča "Čuvari vinila na 33 obrtaja"  iz privatne kolekcije profesora Tihomira Knežičeka, koji ih je skupljao oko 40 godina. Kolekcija sadrži između 3.000 i 4.000 albuma, a dio je izložen uz prateći audio-doživljaj sa gramofona.

"U pitanju su različiti žanrovi, ali sve se odnosi na muziku šezdesetih i sedamdesetih godina. Ima nešto klasike. Na izložbi su prikazani omoti koji su tematski podijeljeni u različite oblasti. To su licencna izdanja koja su izlazila na prostoru bivše Jugoslavije kao i inozemna. Na taj način želimo čuvati tradiciju slušanja gramofonskih ploča i korištenja vinila", kazao je Knežiček.

Profesor smatra da se i njegova kolekcija, ali i drugo audio-vizuelno nasljeđe, može iskoristiti na jedan lijep način, a najbitnije je da se to nasljeđe sačuva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije