Vizuelna umjetnost

Izložba Ratka Lalića od utorka u Banskom dvoru

Izložba Ratka Lalića od utorka u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Izložba Ratka Lalića od utorka u Banskom dvoru

BANJALUKA - Retrospektivna izložba "Godišnja doba - zapisi na površini zemlje" jednog od najznačajnijih srpskih slikara današnjice Ratka Lalića za javnost će biti otvorena od sutra (3. novembar) u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Kako je saopšteno iz ove kuće, izložba će biti otvorena do 15. januara 2021. godine, a svečanog otvaranja, koje je ranije najavljeno za večeras, zbog pogoršane epidemiološke situacije neće biti.

Tekst za katalog izložbe, saopštavaju dalje iz Banskog dvora, napisao je Dragan Jovanović Danilov, književnik i likovni kritičar.

"Već nekoliko decenija Ratko Lalić vizuelno bogati i produbljuje svoj opsesivni svet, opstajući na našem likovnom horizontu kao svojevrsni estetički i etički korektiv. I, zaista, biti prisutan toliko dugo i posvećeno, volterovski obrađivati likovni vrt, dostojno je samo najplodotvornijih umetnika čije delo poseduje upućenost na smisao višeg reda", zapisao je Danilov. On podsjeća da se prije nekoliko godina pojavila monografija o umjetničkom bavljenju Ratka Lalića pod nazivom "Ratko Lalić, slikar neprekinutog kontinuiteta".

"Monografija obuhvata raznoliku skalu esejističkih promišljanja o delu ovog našeg umetnika iz pera Stojana Ćelića, Zorana Pavlovića, Vladimira Malekovića, Josipa Depola, Đorđa Kadijevića, Živojina Pavlovića, Koste Bogdanovića i drugih autora, dok ključnu, uvodnu studiju potpisuje Sava Stepanov. Opremljen teorijskom mišlju, istorijsko-umetničkom erudicijom i osobenim kritičkim principima, Sava Stepanov je iz pouzdane analitičke pozicije sagledao neistražena područja u Lalićevom delu, predočavajući nam determinisanu neponovljivost Lalićevog opusa te skriveno lice njegove slike", ističe Danilov, dodajući da je Sava Stepanov u Lalićevom opusu tačno osvijetlio njegov arhaični referencijalizam i prostorno-vremenski odnos. Na slikarskom putu časti Ratka Lalića, kaže dalje Danilov, nema radikalnih linija preloma niti revolucionarnih promjena preko noći, već samo tihih preobražaja u okviru jednog istog, duboko ličnog opsesivnog svijeta.

"Uostalom, ne reče li Andrej Tarkovski da se veliki umetnik ne manifestuje u apsolutnoj savršenosti svog dela, već u apsolutnoj vernosti sebi, u konsekventnosti vlastite strasti i opsesije. Ratko Lalić je slikar produženog romantizma koji, novalisovski rečeno, nastoji da iznova romantizuje svet i koji nas vraća iskonskoj energiji bitka, onoj rudimentarnoj lepoti blagoslovene praprirode", navodi Danilov. Likovni kritičar kaže i to da Lalić posvećeno obrađuje vlastiti vrt, osluškujući svjetlosti i sjenke skrivene duboko u sebi.

"Od samog početka Lalić je jasno utvrdio motivske, zanatske i kolorističke dispozicije svog slikarstva usmerenog na prostor intimnog kruga, na sećanje 'iznutra, samim sobom'. Ovaj umetnik je koncentrisao sve oblikovne snage kako bi toplu, organsku subjektivnost doživljaja zatrudnelosti prirode i snažnih, arhetipskih ukazanja pretopio u sliku raskošnog kolorističkog dijapazona. Nije slučajno da je Lalić počeo od ženskog akta, koristeći narativno-mimetičku slikarsku strategiju", zaključuje Danilov.

Ratko Lalić rođen je 6. februara 1944. u Dolipolju, kod Visokog. Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu je upisao 1959. godine. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Stojana Ćelića 1975. u Beogradu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i učesnik brojnih kolektivnih izložbi. Samostalne izložbe imao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, kao i u Poljskoj, Australiji, Novom Zelandu, Filipinima, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Egiptu, Indiji, Rumuniji, Bugarskoj i Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije