Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba faksimilnog izdanja Miroslavljevog jevanđelja

Otvorena izložba faksimilnog izdanja Miroslavljevog jevanđelja
Foto: N.N. | Otvorena izložba faksimilnog izdanja Miroslavljevog jevanđelja

​BANjALUKA - Faksimil izdanje Miroslavljevog jevanđelja izloženo je u srijedu uveče u Kulturnom centru Banski dvor i ovu vjernu kopiju najvrednijeg srpskog rukopisa Banjalučani će moći pogledati i prelistati u narednih mjesec dana, što nikako ne bi mogao biti slučaj sa originalom, koji se čuva u posebnim uslovima u Narodnom muzeju u Beogradu.

"Suvereni vojni viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija", a istu je svečano otvorio Veljko Topalović, jedan od priređivača izdanja.

"O sudbini Miroslavljevog jevanđelja odlučuje se sa najvišeg mesta. Srpski vladari smatraju da su oni to najviše mesto, da je Miroslavljevo jevanđelje njihovo vlasništvo, da su naši životi na kraju krajeva njihovo vlasništvo. U stvari, potpuno je obrnuto. To najviše mesto nije zemaljsko. Miroslavljevo jevanđelje zapravo koristi srpske vladare da samo sebe spase, a oni koji se predstavljaju kao njegovi vladari gube vlast i sopstvene živote, sve ono što im je najvažnije. Miroslavljevo jevanđelje tako odolijeva vekovima i uvek nanovo otvara srca ljudima koji dođu s njim u kontakt", kazao je Veljko Topalović nakon uvodnog govora o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja. Uz Topalovića u objavljivanju faksimil izdanja učestvovali su Dušan Mrđenović i Branislav Brkić, a kao izdavači potpisani su "AIZ Dosije" i JP "Službeni list".

Na otvaranju izložbe u Banjaluci o Miroslavljevom jevanđelju govorili su i Goran Mećava, starješina Udruženja "Suvereni vojni viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija", i Milica Kotur, restauratorka.

"Original se čuva u Beogradu i samo jedanput godišnje izađe u javnost i to na otprilike deset dana, a značaj ovog faksimila je što ljudi imaju priliku da mu priđu, prelistaju, te vide sve iluminacije koje su rađene u njemu", rekao je Mećava. 

O značaju originalnog rukopisa podsjetila je Koturova.

"Po ljepoti, raznovrsnosti i veličini likovnih ukrasa, raskošnoj pozlati, organizaciji teksta, pa i samom formatu, Miroslavljevo jevanđelje zauzima jedinstveno mjesto među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima. Mnogi likovni ukrasi Miroslavljevog jevanđelja su u direktnoj vezi s tekstom, što dodatno ističe njegovo posebno mjesto u evropskoj rukopisnoj tradiciji tog vremena. Tokom 2005. godine uvršćeno je u UNESCO-ov registar svjetske dokumentarne baštine, pod nazivom 'Pamćenje svijeta', među 120 najvrednijih sačuvanih pokretnih dobara u istoriji", istakla je Koturova.

Po otvaranju izložbe pred mnoštvom prisutnih prikazan je i dokumantarni film "U početku beše reč" o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja, sniman 2007. godine u režiji Boška Savkovića, a po scenariju Veljka Topalović i Boška Savkovića. Film je nagrađivan na svjetskim i evropskim festivalima dokumentarnog filma, a dobio je i specijalnu nagradu na festivalu slovenskog duhovnog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije