Vizuelna umjetnost

Preminuo Tim Sejl, crtač legendarnih stripova o Betmanu

Preminuo Tim Sejl, crtač legendarnih stripova o Betmanu
Foto: Twitter | Preminuo Tim Sejl, crtač legendarnih stripova o Betmanu

Strip crtač Tim Sejl, koji je uticao na generacije kreativaca u tom mediju, kao i na mnoge na filmu i televiziji, preminuo je u četvrtak. Imao je 66 godina.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je na njegovoj zvaničnoj Twitter stranici, koja je nakon toga preimenovana u "Remembering Tim Sale".

"S velikom tugom objavljujem da je Tim Sejl danas preminuo. Preminuo je s ljubavlju svog života pored sebe i sve vas jako voli. Molimo da podijelite fotografije i priče ispod ove objave", napisano je u objavi.

 

Prošle nedjelje glavni kreativni direktor DC-a Džim Li objavio je na Twitteru da zdravstveno stanje legendarnog crtača nije dobro.

"Žao mi je što moram da podijelim vrlo tužnu vijest da je legendarni umjetnik Tim Sejl primljen u bolnicu s teškim zdravstvenim problemima", napisao je tada u objavi.

Veliki dio Sejlovog stripovskog rada bio je vezan za partnerstvo s piscem Džepom Lobom, koji je takođe bio producent i scenarista za "Smallville", "Lost", "Commando" i "Teen Wolf".

Dvojac je stvorio legendarne stripove o vitezu tame, "Batman: Legends of the Dark Knight Halloween", "Batman: The Long Halloween" i "Batman: Dark Victory", koji tematizuju Betmanove rane godine, kao i "Superman for All Seasons" i "Catwoman: When in Rome".

"The Long Halloween" navodno je uticao na filmsku trilogiju o Betmenu reditelja Kristofera Nolana, a prema svemu sudeći inspirisao je i posljednji film o Betmenu reditelja Meta Rivsa.

Za Marvel su Sejl i Lob stvorili naslove poput "Daredevil: Yellow", "Spider-Man: Blue", "Hulk: Grey" i "Captain America: White".

"Tim Sejl je bio nevjerovatan umjetnik, čije je shvatanje kultnih likova imalo pravu ljudsku dubinu, a njegov revolucionarni dizajn stranica promijenio je način na koji cijela generacija razmišlja o pripovedanju u stripovima", napisali su iz DC-ja na društvenim mrežama.

 

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije