Vizuelna umjetnost

Razgovor u okviru Miljanovićeve izložbe u MSU u Beogradu

Razgovor u okviru Miljanovićeve izložbe u MSU u Beogradu
Foto: Promo | Razgovor u okviru Miljanovićeve u MSU u Beogradu

Izložba "Smrt (na) ekranu" pokazuje koji to politički i društveni mehanizmi djeluju iza patetike i eksploatišu je. Govori o tome koliko je prisutna eksploatacija smrti u ekonomskom i političkom smislu, i koliko društvo biva izmanipulisano statističkim podacima koji treba da proizvedu određeni strah koji će generisati prije svega kapital", kazao je umjetnik Mladen Miljanović, koji živi i radi u Banjaluci.

Njegova gorepomenuta postavka otvorena je u novembru u Salonu Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, a u srijedu će na istom mjestu biti održan razgovor o izložbi, u kojem će učestvovati Sarita Vujković, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, i Mišela Blanuša, muzejska savjetnica MSUB i kustoskinja izložbe.

"Smrt (na) ekranu" je ambijentalna instalacija nastala kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja, koji obuhvata period od početka 2020. godine i pojave pandemije kovid-19, koja je prouzrokovala da tema smrti postane centralna u gotovo svim medijima. Umjetnik takvu medijsku reprezentaciju smrti problemski postavlja, artikuliše i pozicionira kao najznačajniji globalni događaj.

Ambijentalna instalacija teži da istraži predstave, reprezentacije ili slike života koje postaju ekstenzije smrti, s pretpostavkom da tamo gdje život prestaje, slika, odnosno reprezentacija - nastavlja da živi.

Koncept Miljanovićeve izložbe "Smrt (na) ekranu" predstavlja svojevrsni kontinuitet istraživanja slike kao supstitucije života kojom se umjetnik bavio kroz koncept izložbe "Vrt uživanja" prikazane u okviru paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu (2013).

Pomenuti projekat beogradska publika je imala priliku da vidi na njegovom posljednjem samostalnom predstavljanju u Galeriji Kulturnog centra u Beogradu  2014. godine.

Kontinuitet između dvije izložbe polazište je za razgovor Sarite Vujković, komesarke BiH na 55. Venecijanskom bijenalu i jedne od kustosa izložbe "Vrt uživanja", i Mišele Blanuše, kustoskinje Miljanovićeve aktuelne izložbe, kojom umjetnik zaokružuje višegodišnja tematski i medijski bliska istraživanja.

Izložba se može pogledati do 31. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije