Vizuelna umjetnost

Slike za koje nije bilo krize ni u pandemiji

Slike za koje nije bilo krize ni u pandemiji
Foto: Image by Uwe Baumann from Pixabay | Slike za koje nije bilo krize ni u pandemiji

U turbulentnoj 2020. godini velike aukcijske kuće morale su brzo da se prilagode pandemijskom poslovanju i da virtuelno organizuju svoje megaaukcije.

U 2019. godini devet od deset najskupljih djela prodatih na aukciji koštalo je preko 50 miliona dolara, a deseta, slika Dejvida Hoknija, bila je samo malo ispod te crte. Ovo su najskuplje prodata umjetnička djela u 2020. godini.

Fransis Bejkon, "Triptih nadahnut Eshilovom 'Orestijom'"

Ovogodišnji rekorder, Bejkonov monumentalni triptih, prodat je na aukciji u junu za 84,5 miliona dolara. Djelo inspirisano Eshilovom "Orestijom", trilogijom drevnih grčkih tragedija iz 5. vijeka, nalazilo se u kolekciji norveškog milijardera Hansa Rasmusa Astrupa. Kupio ga je 1987. godine i to je bio prvi put da je triptih izašao na aukciju. Bejkonovo najskuplje djelo dosad je "Tri studije Luciana Freuda", prodato za 142,4 miliona u 2013.

Vu Bin, "Dest pogleda na stijenu u Lingbiju"

U oktobru je u Pekingu aukcijska kuća "Poli" ponudila rijetki kineski svitak iz dinastije Ming, deset zasebnih pogleda na stijenu u Lingbiju, provincija Anhui. Djelo je izazvalo žestoke ponude skoro sat vremena i na kraju je koštalo 76,6 miliona dolara, što ga čini najskupljom kineskom klasičnom slikom prodatom na aukciji.

Roj Lihtenštajn, "Akt sa veselom slikom"

Još jedan hit sa "Christie'sove" julske aukcije "One", koja je na kraju zaradila 420 miliona dolara, jedan je od postupaka američkog majstora pop arta Roja Lihtenštajna iz serije radova u kojima se vratio motivu ženskog pola i njegovim tačkama devedesetih. Ben-Dai je poslije dužeg nadmetanja kupio "Akt sa veselom slikom" za 46,2 miliona dolara.

Ren Renfa, "Pet pijanih prinčeva vraća se na konjima"

Kineski svitak u boji, koji prikazuje pet pijanih prinčeva konjanika, prodat je na aukciji u Hongkongu u oktobru i izazvao je ponudu od 75 minuta. Za 700 godina staru sliku kineskog slikara i vladinog zvaničnika iz dinastije Iuan Rena Renfea bilo je više od 100 ponuda, a prodata je za 41,8 miliona dolara. Kupio ga je Liu Ikian, vlasnik Long muzeja u Šangaju.

David Hokni, "Nikolas kanjon"

Aukcijska kuća "Filips" prihodovala je početkom decembra ukupno 134,6 miliona američkih dolara na aukciji savremene umjetnosti u Njujorku, a među hitovima večeri bio je i britanski umjetnik Dejvid Hokni, tačnije njegovo veliko platno "Nikols kanjon". Poznati britanski umjetnik pokazao je pejzaž u blizini svog nekadašnjeg doma u Kaliforniji, a minimalna očekivana cijena bila je 35 miliona dolara. Prodat je za 41 milion dolara.

Mark Rotko, "Bez naziva"

Rotkovo djelo iz 1967. najavljeno je kao jedan od vrhunaca aukcije u Njujorku u oktobru, s najnižom procijenjenom cijenom 30 miliona dolara. Sliku, nastalu tokom presudnog perioda u djelu poznatog američkog slikara apstrakata letonskog porijekla, prodao je milijarder Ronald Perelman, vlasnik kompanije "Revlon", koji ju je privatno kupio 2002. Rotko je na kraju otišao za "samo" 31,3 miliona američkih dolara.

Saniu, "Četiri akta"

Kinesko-francuski slikar Saniu tokom svog života bio je uglavnom neprimijećen, živio je u siromaštvu u Parizu do svoje smrti 1966, ali danas je poznat kao "kineski Matis" i jedan je od najtraženijih na azijskom tržištu umjetnosti. Njegova četiri djela u prepoznatljivom stilu prodata su za 33,3 miliona dolara u julu na aukciji u Hongkongu, nakon desetominutnih kolekcionarskih nadmetanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije