Vizuelna umjetnost

Zlatko Ugljen, tvorac objekata sa mediteranskim šarmom (FOTO)

Zlatko Ugljen, tvorac objekata sa mediteranskim šarmom (FOTO)
Zlatko Ugljen, tvorac objekata sa mediteranskim šarmom (FOTO)

Posmatrajući arhitekturu na prostoru Bosne i Hercegovine od šezdesetih godina prošlog vijeka pa do današnjeg perioda, definitivno se može reći da je Zlatko Ugljen arhitekta koji iza sebe ima najviše izvedenih objekata, pogotovo onih javnog karaktera.

U tom periodu od pedesetak godina koliko je proteklo od njegovog prvog kapitalnijeg djela, odnosno izgradnje zgrade Pošte u Visokom, ređali su se mnogi značajni projekti poput hotela "Ruža" u Mostaru, hotela "Bregava" u Stocu, džamija u Visokom i Tuzli, hotela "Vučko" na Jahorini i "Kalin" u Bugojnu, katoličkih crkvi u Tuzli, Biloj i Plehanu, Narodnog pozorišta u Zenici, kao i mnogih drugih objekata.

Tako širok opus djela koja su izvedena je impresivan i predstavlja svakom arhitekti motiv više da se usavršava i napreduje kako bi stremio ka karijeri kakvu je imao profesor Ugljen, što je nesumnjivo teško i nema dileme da se ovakvi stvaraoci rijetko rađaju. Mostarac rođen 1929. godine, koji je arhitektonski fakultet završio u Sarajevu, gdje je bio dugogodišnji redovni profesor, danas profesor emeritus, prenosi svoje bogato iskustvo generacijama studenata, a osim njih i studenti u Los Anđelesu, Minhenu i Lozani imali su istu čast jer je i na tim mjestima držao predavanja.

Osim profesorske karijere, Zlatko Ugljen je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i dopisni član i Hrvatske i Slovenske akademije. Ono što je simptomatično za njegove projekte da je bilo koji detalj autentičan od urbanističkog rješenja, uređenja lokacije, preko konstrukcije do elemenata enterijera i namještaja i o svemu je maksimalno vođeno računa da se uklopi u okruženje, tako da je svaki njegov objekat nešto novo i nesvakidašnje čim se pomjeraju granice. Takođe, materijalizacija samih objekata je raznolika od materijala koji su bili nešto najnovije na svjetskom tržištu graditeljstva do onih prirodnih poput kamena i drveta.  Evidentno je i uvođenje Sunčeve svjetlosti u objekat na indiskretan način da se osjeti igra svjetla i sjenke, što je karakteristika svih kvalitetnih mediteranskih građevina, još od doba starih Grka.

Nažalost, mnogi objekti ovog autora su usljed zuba vremena i dešavanja na ovom turbulentnom tlu doživjeli značajna oštećenja ili su čak i u potpunosti uništeni. Kao i u mnogim slučajevima, sanacija i rekonstrukcija tih djela je dijametralno suprotna od onoga što je bila namjera i smisao objekta, a autor u većini slučajeva i nije konsultovan. Svaka osoba koja je samo jednom u životu boravila u objektima koje je projektovao Ugljen može shvatiti kako je prostor stvar koja se transformiše i prilagođava čovjeku i kakav je ugođaj i privilegija boravak u kvalitetno isprojektovanim cjelinama. Iskorišćavanje prirodnih potencijala, perfektno pozicioniranje u odnosu na strane svijeta, te stavljanje prirode u funkciju na pravi način je svakako zaštitni znak njegovih projekata. Tako je način na koji su postavljeni hotelski objekti u Mostaru i Stocu na vodene tokove Radobolje, odnosno Bregave, nesvakidašnji i toliko prirodan da se stiče utisak da su dio riječne matice. Višestruko nagrađivani arhitekta, profesor, akademik, između ostalog i odličan skulptor sve su asocijacije koje nas vežu za ime Zlatka Ugljena i svakako da je društvo koje ima takve stvaraoce i te kako privilegovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije