Ljubav i seks

Činjenice o vagini koje morate znati

Činjenice o vagini koje morate znati
Činjenice o vagini koje morate znati

Iako vam možda zvuči smješno, no neke žene brine da bi im prevelik penis mogao uzrokovati ozljede unutar vagine. Zapravo vagina ima sposobnost rastegnuti se po veličini muškog uda, no to ne znači da joj gruba penetracija ne može uzrokovati bol.

Poslije spolnog odnosa kada prođe uzbuđenje, vagina se vraća na svoje uobičajeno usko stanje. No, svejedno se elastičnost može izgubiti, najčešće zbog poroda, opušteni vaginalni mišići su takođe prokletstvo starenja.

Možete se pobriniti za elastičnost vagine, najkorisnije su kegelove vježbe i rastezanje s kuglicama.

Vulve se međusobno razlikuju

Vulve se razlikuju po vanjskom izgledu. Vulva je vanjski ženski spolni organ, značajno se razlikuje među ženama. Postoje kraće, duže vulve, potpuno ravne, neke izgledaju poput čipke itd.. Vulva ima dvije vrste usana male i velike usne.
Obje mogu biti tanke ili debele, ali one se razlikuju u veličinama klitorisa duljine od 2,5 cm od 3 cm. većina žena ima jednu stidnu usnicu veću a drugu manju.

Seks poslije dulje seksualne apstinencije za ženu može biti bolan!

Većina žena je uvjerena kako duža apstinencija ima dobar učinak na njihove vagine. Zapravo budite oprezni pri ponovnoj navali strasti, jer seks nakon dužeg perioda apstinencije može biti bolan. Radije to učinite polako i s lubrikantom, jer se vagina mora ponovno priviknuti na rastezanje.

Uzrok bolnog seksa bilo od apstinencije ili inače je vrlo često suha vagina ili hormonska neravnoteža, koja uništava seksualnu požudu. Preporučljivo je da ukoliko se dugo niste seksali da prije početka ponovnih odnosa maturbirate kako bi ponovno upoznali svoje tijelo i pripremili ga na uzbuđenje.

Što najčešće uzrokuje vaginalnu upalu?

Možda ćete biti iznenađene, ali pravi pamuk kojeg svi uglavnom hvale kao nježnog i primjerenog za kožu, zapravo uzrokuje brojne neugodnosti. Osim svraba, zbog umjetnih bjelila, uzrokuje i vaginalne upale. Isto tako rizična je uporaba previše agresivnih gelova za tuširanje, koji mogu narušiti vaš pripodni ph.

Ginekolozi upozoravaju, da često brijanje posebno voskanje može uzrokovati vaginalne upale, jer brojni kozmetički saloni ne održavaju higijenske standarde.

Što učiniti, ukoliko vaša vagina ima miris po urinu?

To još nužno ne znači da imate problem s inkontinencijom, zadržavanjem urina, ali vaša vagina može imati miris po urinu i bez toga. Ponekada vulva zbog neprimjerenih najlonskih gaćica ili najlonki ima takav miris, stoga pripazite na to.

Ukoliko i nakon toga osjećate takav miris, sa sobom nosite maramice za intimnu njegu ili se poslije svakog uriniranja operite samo vodom. Ako se i tada osjeća taj miris posjetite ginekologa jer možda imate vaginalnu upalu.

Vagina se čisti sama od sebe

To ne znači da vaginu ne treba prati, samo je preporučljivo pranje s vodom ili posebnim intimnim gelovima. Oko i vagina su jedini organi koji se čiste sami. Ovisno o tome u kojem dijelu menstruacijskog ciklusa se žena nalazi, vagina izlučuje tekućinu koja nije uvijek ista. Može biti čista prozirna tekućina, a može biti gusta žućkasta sluz. Tako zvano bijelo pranje je obično izlučivanje iz vagine kod žena od puberteta do nekih četrdesetih godina.

Normalan ph vagine je između 3,5 do 4,5, najviše iscjedka obično se pojavljuje prije trudnoće ili menstruacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije