Ljubav i seks

Pratite nas na Google news

Da li posteljinu treba mijenjati odmah nakon seksa?

Da li posteljinu treba mijenjati odmah nakon seksa?
Foto: Ilustracija | Šta se desi ako posteljinu ne promenite odmah nakon seksa?
N.N.

Perete ruke nakon toaleta i tuširate se (skoro) svaki dan, ali velike su šanse da jednu stvar ne perete dovoljno često koliko bi trebalo. Pogađate, riječ je o posteljini.

Ako je vaš odgovor potvrdan, ne stresirajte se, niste jedini. Više istraživanja pokazalo je da većina nas ne pere posteljinu dovoljno često. Žene u prosjeku mijenjaju posteljinu na 19 dana, dok muškarci čekaju čak 29 do mjesec dana.

Generalno pravilo je da se posteljina mijenja jednom nedjeljno, bez obzira šta u njoj radite. Čak i kada spavate u pidžami koja vas pokriva od glave do nožnih prstiju, vaša posteljina svake noći akumulira određenu dozu mrtvih ćelija, znoja, prašine, kao i određene količine ostalih tjelesnih tečnosti.

Nedjelja za nedjeljom, sve ove supstance čine savršeno tle za razvoj bakterija, a to izaziva brojne zdravstvene probleme poput osipa, bubuljica i alergija, kaže Šeri Ros, ginekolog iz Santa Monike.

Koliko često treba prati posteljinu nakon seksa?

A šta se dešava kada imate seks? Da li se pravilo od jedne nedjelje mijenja?

"Ako je u pitanju seks sa stalnim partnerom onda je dovoljno zadržati se na mijenjanju posteljine jednom nedeljno, (osim ako nema vidnih fleka od tjelesnih tečnosti)",  kaže doktorka Ros.

Pod flekama tjelesnih izlučevina misli se na vlažnu fleku na mjestu gdje ste ejakulirali, ostatke lubrikanta ili fleke od znoja nakon malo intenzivnijeg odnosa.

Sve ove tečnosti pogodne su za razmnožavanje bakterija i potencijalno mogu izazvati infekcije kože.

Ako je žena imala ciklus, mogu se tu naći i fleke od krvi, kao i sperma, vaginalne tečnosti i pljuvačka. Postoji šansa i od pojave fekalnih materija, ako ste se upustili u analni seks.

Pošto najvjerovatnije ne znate ništa o higijenskim navikama osobe sa kojom ste se upustili u seks, promijenite posteljinu odmah nakon seksa, čisto da budete sigurni.

Naravno, ako ovakve "šeme" postanu učestalije, postoji jednostavan trik da izbjegnete prljanje posteljine kako ne biste sebi pravili dodatnu gužvu u korpi za veš. Položite jedan veliki peškir na krevet (kauč ili neki drugi komad namještaja) prije nego što se "bacite na stvar", a kada završite bacite ga sa strane i ušuškajte se u čistoj i suvoj posteljini. Jedan peškir je svakako lakše oprati od cijelog kompleta posteljine.

Tip lubrikanta koji koristite takođe može da utiče na učestalost pranja posteljine. Izbjegavajte one na bazi silikona i ulja jer ostavljaju masne fleke.

Ako koristite lubrikant koji nije rastvorljiv u vodi i završite sa isflekanom posteljinom, to područje prvo istrljajte deterdžentom za posuđe, pa operite u vrućoj vodi.

(health.com/žena.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije