Ljubav i seks

Doživjela moždani udar dok ju je partner oralno zadovoljavao

Doživjela moždani udar dok ju je partner oralno zadovoljavao
Foto: Ilustracija | Doživjela moždani udar dok ju je partner oralno zadovoljavao

Žena u zapadnom dijelu Londona onesvijestila se dok joj se bližio orgazam. Pretrage su poslije otkrile da joj je uglavi pukla krvna žila.

U nesvijesti je bila oko tri minuta. Hitna ju je prevezla u bolnicu.

Ljekari nisu mogli da utvrde šta je uzrok moždanog udara, ali rekli su da je moguće da ga je prouzrokovala promjena pritiska u venama tokom seksa. Njen partner rekao je da je primijetio kako joj je tijelo bilo "malo drveno" dok ju je oralno zadovoljavao. Ljekari su njen slučaj opisali u medicinskom časopisu "BMJ Case Reports".

Ženu je partner oralno zadovoljavao, a ona je opisala da je bila blizu vrhunca prije nego što je izgubila svijest. Inače se osjećala dobro - napisali su.

Pri dolasku u bolnicu žena je već bila pri svijesti i vitalni znaci su bili uredni.

Ona je rekla da osjeća mučninu, ali nije povraćala. Požalila se kako je boli glava u prednjem čeonom dijelu, a na ljestvici od jedan do deset kazala je da osjeća bol na nivou šestice. Ljekari su najprije mislili da je imala napad, ali CT je pokazao da joj je između mozga i lobanje krv te su tako dokazali da je zapravo imala moždani udar.

Procijenili su da je riječ o relativno slabom udaru. U izvještaju su opisali kako je od ranije poznato da seksualna aktivnost uzrokuje promjenu pritiska u venama te da su imali slučajeve gdje su žile pucale usljed te promjene. Ranija istraživanja tog tipa ukazala su da se slična situacija dogodila ljudima tokom penetrativnog seksa, ali sugerisali su da jednak učinak na pritisak u krvnim žilama ima i oralni seks.

"Starije studije u kojima su posmatrali arterije tokom koitusa pokazuju da su pritisak i otkucaji srca podložni promjenama te da rastu posebno tokom orgazma", napisali su.

Kako bi pomogli ženi s moždanim udarom, liječili su je tzv. endovaskularnim pristupom koji uključuje uštrcavanje metala u arterije kako bi se potaklo zgrušavanje krvi i time zaustavilo krvarenje. U bolnici je provela dvije nedjelje. Moždani nije ostavio nikakve posljedice, a otkrilo se da je žena pušila, povremeno je pila, imala je astmu i tokom dvadesetih joj je parazit malarije došao do mozga, ali to nije direktno povezano s njenim moždanim udarom.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije