Ljubav i seks

Evo kakve muškarce biraju žene za dugoročne veze

Evo kakve muškarce biraju žene za dugoročne veze
Foto: Cottonbro/Pexels | Evo kakve muškarce biraju žene za dugoročne veze

​Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Psychology pokazalo je da altruistični muškarci su najprivlačniji ženama.

Istraživači su pitali neudate Kanađane u kojoj mjeri su činili dobra djela poput pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe. Nakon toga su odgovarali na pitanja o broju partnerki i koliko često praktikuju seks.

Muškarci koji su radili više dobrih djela, ujedno su imali i više partnerki i imali su češće seks. Od onih koji su bili u vezama, dobrodušni muškarci imali su veći broj seksualnih odnosa u posljednjih 30 dana od onih manje altruističnih. U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Evolutionary Psychology sudjelovale su 202 žene.

Ponuđene su im slike i opisi raznih muškaraca. Neki su bili jako privlačni, dok su drugi predstavljeni kao dobronamjerni i spremni da pomognu u raznim situacijama. Žene bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugoročnu vezu ipak izabrale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Nešto starija studija, objavljena u časopisu The Journal of Social Psychology imala je slične rezultate.

Rezultati su pokazali da su žene najviše cijenile muškarce koji su voljni da pomognu nego neke druge osobine kao mjerilo hoće li potencijalni partner biti dobar roditelj. Žene su istakle da je altruizam važan čak i kod kratkoročnih veza, ali značajno više njih smatra da je izrazito važan za ozbiljne veze i brak, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije