Ljubav i seks

I mali znakovi pažnje otkrivaju partneru da vam je ipak stalo

I mali znakovi pažnje otkrivaju partneru da vam je ipak stalo
Foto: Pixabay | I mali znakovi pažnje otkrivaju partneru da vam je ipak stalo

Male stvari mogu dovesti do veliki promjena u odnosima. Vjerovatno ćete se iznenaditi kada otkrijete koliko to može popraviti vašu vezu, rekla je stručnjak za odnose Andrea Syrtash, koja je i autor knjige "He's Just Not Your Type (And That's a Good Thing)".

Kako biste ojačali svoju vezu ili brak, stručnjaci su otkrili nekoliko malih, ali lijepih načina da pokažete svom partneru da ga volite.

1. Dajte kompliment partneru 

"Recite svom partneru da izgleda dobro ili da dobro miriše ili neki drugi kompliment. I recite to u trenutku. Osim toga, komplimentima se podsjetite na ono što volite kod svog partnera", rekao je Jim Walkup, bračni savjetnik i porodični terapeut iz Njujorka.

2. Izbjegavajte mobilni telefon

"Kada ste zajedno, što manje gledajte u mobilni telefon i što više pružite svoju pažnju svom partneru. Koncentrišite se na svog partnera. Na taj način dajte partneru do znanja da vam je važan ili važna", kaže Walkup.

3. Impresionirajte svog partnera

"Obucite onu odjeću koju vaš partner voli ili napravite istu frizuru kakvu ste imali i kad ste se prvi put upoznali. To pokazuje da vam je i dalje stalo, čak i ako ste dugo zajedno. Normalno je da i dalje želite impresionirati svog partnera. I osjećaćete se živahnije preduzimajući takve radnje", savjetuje Walkup.

4. Često grlite partnera

"Ništa vas ne čini privrženijim od zagrljaja. Umjesto poljupca dok se rastajete čvrsto i dugo se zagrlite. Zagrljaj oslobađa oksitocin u vašem mozgu i učiniće da se vi i vaš partner osjećate povezano", rekla je Sytash.

5. Napravite partneru njegovo najdraže jelo

Iako zvuči kao kliše, ali istina je da je put do muškarca ili žene kroz njihov stomak. Napravite svom partneru njegove omiljene mesne okruglice čak i ako vi ne jedete meso. Iznenadite svog partnera nekim jelom koje svi vole, kao što su palačinke.

"Sama činjenica da znate šta on ili ona voli ugodno će iznenaditi vašeg partnera i zauzvrat ćete dobiti dobre ocjene", kaže Walkup.

6. Recite hvala i za male gestove

Izrazite zahvalnost čak i za nešto tako malo kao što je iznošenje smeća ili vođenje djece na treninge.

"Često stvari shvaćamo zdravo za gotovo ili razmišljamo na način da neke stvari treba ionako uraditi pa zašto zahvaljivati na tome. Ali, za vaš brak važno je reći hvala. Nikada ne pokazati zahvalnost može narušiti vaš odnos", rekao je Marni Feuerman, licencirani psihoterapeut iz Floride

7. Dodir je važan

"Dodirivanje svog partnera više puta dnevno je normalno u uspješnim brakovima. Dodir kaže da volite svog partnera i da ga jednostavno zato morate i dodirnuti", rekla je Schmitz.

8. Recite svom  partneru da ga volite

"Ove riječi nikada ne možete reći dovoljno puta i malo ljudi će se umoriti od slušanja tih riječi. Recite ove riječi duboko iz srca i pritom pružite punu pažnju svom partneru. Recite svom partneru da ga volite ujutro kad se probudite, prije spavanja i u drugim dijelovima dana. Tako ćete razviti bolji odnos", savjetuje Walkup.

9. Ostavljajte male poruke

"Ako zasta radite ili imate djecu, vjerovatno imate malo vremena za vas. Ali, uvijek možete ostavite male  poruke pažnje svom partneru na ogledalu u kupatilu, u autu, u torbi. Napišite bilo šta. Bilo kakva lijepa poruka usrećiće vašeg partnera i motivisati ga da napravi nešto lijepo za vas", kaže Syrtash. 

10. Provodite vrijeme zajedno

Ništa ne može zamijeniti vrijeme koje provodite zajedno čak i ako samo sjedite na kauču. Provodite što više vremena zajedno. Bilo koju aktivnost možete raditi u paru, prenosi The Healthy.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije