Ljubav i seks

Kada je pravo vrijeme za seks poslije carskog reza

Kada je pravo vrijeme za seks poslije carskog reza
Foto: Facebook/Ilustracija | Kada je pravo vrijeme za seks poslije carskog reza

Ključ dobrog seksa nakon carskog reza je strpljenje i dobra priprema.

Pitanje seksa za odnos je često presudan, međutim treba uzeti vremena i dati sebi prostora za oproravak organizma kako poručuju ljekari.

Njega o bebi, ali i briga o sebi su prioritet porodilja, tako da seks nije među prvim stavkama o kojima mame razmišljaju, ta tema često je aktuelna među supružnicima nakon rođenja bebe, navodi portal Bebac.

Period prije prvog odnosa poslije porođaja je obično između četiri i šest nedjelja, međutim sve je individualno i zavisi kako od psihičkog tako i fizičkog stanja žene.

Uprkos strahu mama koje su rodile bebu carskim rezom, vreme oporavka je slično kao i kod mama koje su rodile bebu vaginalnim putem.

Međutim svi imaju svoje zone komfora kada je seks u pitanju, pa tako trebalo da bude i nakon carskog reza.

Sigurno da porodilja koja je nakon komplikacija završila na hitnom carskom rezu neće imati istu dinamiku oporavka kao trudnica koja je imala planiran porođaj.

Ljekari smatraju da bi period trebao biti između mjesec i mjesec i po dana, kako bi se ženski organizam skroz oporavio i ne bi došlo do ugrožavanja sopstvenog zdravlja ranijim odnosima.

Iako porodilje koje su imale operaciju imaju nešto manje krvarenja, trebalo bi da sačekaju ovaj preporučeni period kako bi se sve vratilo u normalnu i kako bi se grlić materice potpuno zatvorio.

Najbolji i najsigurniji način za ovu odluku trebalo bi da se zasniva na individualnoj ljekarskoj odluci.  Ovaj pregled nakon porođaja koristan je i zbog mnogo drugih stvari - poput uvida izabranog ginekologa u vaše stanje, ali i preporuke o kontracepciji.

Da, nakon porođaja možete zatrudnjeti čak i ako dojite. Zna se da je seksualni odnos nakon porođaja bolan, i to ne samo prvi put. Ipak, neka vas to ne spriječi u intimi sa partnerom. Odvojte vrijeme za vas - maženje i milovanje mogu biti savršen početak.

Vrlo je bitno koristiti i lubrikante kako bi odnos bio što bezbolniji, bez toga je najbolje i da ne počinjete.

(Danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije