Ljubav i seks

Utiče li dužina menstruacije na vjerovatnoću da žene dožive 90 godina (Ispravljeno, Zamjenjeno)

Utiče li dužina menstruacije na vjerovatnoću da žene dožive 90 godina (Ispravljeno, Zamjenjeno)
Utiče li dužina menstruacije na vjerovatnoću da žene dožive 90 godina (Ispravljeno, Zamjenjeno)

Sigurno znate da menstrualni ciklus žena govori mnogo toga o opštem zdravlju organizma, a naučnici su istraživali koliko utiče dužina ciklusa na vjerovatnoću da one dožive 90 godina.

Studija koja o tome govori objavljena je 2016. godine u časopisu Menopause.

Žene koje su imale najmanje 12 godina kada su dobile prvu menstruaciju imale su oko 9% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih koje su bile mlađe piše Rojters prenoseći Studiju.

Žene koje su imale najmanje 50 godina kad su im menstruacije prestale imale su oko 20% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od žena koje su ušle u menopauzu prije 40. godine. Ovo važi bez obzira na to da li je menopauza bila prirodna ili hirurška.

Duži reproduktivni vijek takođe je bio povezan s dugovječnošću. Žene koje su menstruirale duže od 40 godina imale su 13% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih koje su imale manje od 33 reproduktivne godine, izvijestili su autori u radu objavljenom 27. jula u časopisu Menopause, prenjeo je Rojters.

Autori studije su pratili etnički raznoliku grupu od 16.251 žena iz Inicijative za žensko zdravlje (WHI) u postmenopauzi kako bi istražili povezanost vremena menarhe (prve menstruacije), početka menopauze i dužine trajanja reproduktivnog perioda sa životnim vijekom od 90 godina.

Sve učesnice istraživanja rođene su prije septembra 1924. godine: u studiju su uključene u periodu od 1993. do 1998. i praćene do avgusta 2014. godine. Studija je trajala 21 godinu. Na početku istraživanja, učesnice su u prosjeku imale 74,7 godina. Od njih 16.251, 90. godinu doživjelo je 8.892 (55%).

Kako se navodi u studiji, kod žena koje su prvu menstruaciju imale u dobi od 12 i više godina zabilježena je “umjereno povećana” vjerovatnoća za dugovječnost. Kod učesnica koje su kasnije ušle u menopauzu (prirodnu ili hiruršku) zabilježen je “značajan trend” rasta vjerovatnoće da će doživjeti 90. godinu. Studija je pokazala i da je reproduktivni vijek “značajno povezan” s većom vjerovatnoćom za dugovječnost.

Od ispitanika su prikupljeni podaci koji se tiču demografskih karakteristika, načina života i istorije bolesti kako bi se utvrdilo u kakvoj su korelaciji s godinama prve menstruacije, ulaskom u menopauzu i dužinom reproduktivnog vijeka.

Prema rezultatima studije, vjerovatnije je da su one žene koje su u kasnijim godinama imale prvu menstruaciju i menopauzu dobrog zdravlja i da nisu nikada pušile, a manje je vjerovatno da su bile gojazne ili imale istoriju gojaznosti.

Istovremeno, ispostavilo se kao manje vjerovatno  da žene koje postižu dugovječnost puše, da su gojazne ili imaju istoriju bolesti povezanih sa starenjem.

Jedan od autora studije Aladdin Shadyab ukazao je u članku na portalu Univerziteta San Diego da u ovim detaljima treba tražiti objašnjenje za povezanost reproduktivnih događaja i šanse da se doživi 90. godina.

Studija je pokazala da su šanse za dugovječnost veće kod žena koje su kasnije imale prvu menstruaciju i menopauzu, i to za devet, odnosno 20%. Žene koje su imale menstruaciju duže od 40 godina imale su 13% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih kod kojih je reproduktivni vijek bio kraći od 33 godine.

Rezultati studije nikako ne znače da menstruacija pokazuje ili otkriva da li će neko doživjeti 90. godinu.


Napomena

Članak koji je bio na ovoj adresi zamjenjn je sa sa novim tekstom koji odražava istinitost prikaza istraživačke studije koju možete naći na ovoj adresi. Zamjenjen je naslov koji više odgovara novom sadržaju. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije