Ljubav i seks

Navike koje vode ka raskidu

Navike koje vode ka raskidu
Foto: Image by stokpic from Pixabay | Navike koje vode ka raskidu

Pet navika kojih je najbolje riješiti se što prije ukoliko želite da zadržite partnera jer sigurno vode ka raskidu i nisu dobre za odnos na duže staze.

Ne razgovarate

Ključno je razgovarati o tome šta u seksu volite i želite. Ali parovi često ignorišu "slona u sobi", odnosno neizrečene probleme i preference. Što duže ih ignorišete, to će više uticati na vaš život. Zašto se tako ponašamo?

"Ljudi se boje da će partner/ka misliti da su čudaci, da će ih kritikovati ili da će se posvađati", kaže psihijatar Medlin M. Kastelanos sa mediscinskog koledža Albert Ajnštajn. Savjetuje da budete otvoreni za partnerove sugestije, da saslušate i poštujete njegove/njene ideje, umjesto da se uzrujavate zbog njih. Predlaže i da svakih nekoliko mjeseci zajednički preispitate svoj seksualni život pitanjima poput: jesmo li srećni u seksu, imamo li neki problem, da li treba nešto da promijenimo...

Niste prisutni

Nije valjda da odmah nakon (ili tokom?!) seksa provjeravate pametni telefon. Seks ne može biti dobar ako niste totalno u njemu - i glavom i tijelom.

"Važno je da vas ništa ne ometa. Isključite telefon. Ako vam misli lutaju, seks neće biti dobar ni vama ni drugoj osobi", kaže Peper Švarc, profesorka sociologije na Univerzitetu Vašington.

Uzimate, a ne dajete

"Da li vam je jedini smisao seksa vaš orgazam? Volite da primate oralni seks, ali ne i da pružate? Jedno je ako vi i vaš partner nemate potrebu da sve u seksu bude izjednačeno. Ali, ako nešto ne radite jer vam se ne da ili zato što ste sebični, to je problem. Seksualni užitak zahtijeva ravnotežu sebičnosti i nesebičnog davanja", kaže Kastelanos.

Na auto-pilotu ste

Priprema, pozor: poljubac, dodir, otkopčavanje, stiskanje, skok u pozu... Ako partner može da predvidi svaki vaš potez, vjerovatno oboje mnogo propuštate.

"Parovi vrlo brzo uđu u rutinu", kaže seksualni savjetnik Jan Kerner.

Ugodni seks, kako ga on zove, može da bude odličan, ali previše predvidljivosti može da izazove dosadu, a potom i probleme sa uzbuđivanjem. Zato osvježite seksualni meni.

"Možete se tokom seksa vratiti uobičajenom scenariju, ali barem počnite sa nečim novim i uzbudljivijim", kaže Kerner i predlaže igračkice, igranje uloga, prostote i nove položaje.

Ne vodite partnera

Ako ništa ne govorite i ne pokazujete, partner neće znati šta vam se sviđa i da li je na pravom putu.

"Biti dobar ljubavnik znači dobro komunicirati", kaže Kerner. Rečima, zvukovima, pokretima dajte partneru do znanja šta vam se sviđa, šta manje, a šta nimalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije