Ljubav i seks

Pratite nas na Google news

Otkrivena formula za vječnu ljubav

Otkrivena formula za vječnu ljubav
Otkrivena formula za vječnu ljubav
N.N.

'Nikada ne otiđite u krevet ljutiti' i 'Smijeh je najbolji lijek' neki su od savjeta koji navodno garantuju sretnu i stabilnu vezu. Ali djeluju li zaista? Stručnjak za brak koji se 40 godina bavi proučavanjem veza, tvrdi da je pronašao formulu za ljubav koja će trajati zauvijek.

Formula ljubavne sreće leži u omjeru 5:1. Barem tako tvrdi dr. Džon Gotman, svjetski slavan stručnjak za brak i profesor psihologije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Naime, proučavajući četiri decenije ljubavne veze Gotman je došao do zaključka da tajna sretnog braka leži u tome da na svaku negativnu interakciju s partnerom imate pet pozitivnih interakcija. Dr. Gotman koji je napisao brojne knjige na temu braka, svoj otkriće naziva 'teorijom ravnoteže' u vezi.

“Sve dok je u vezi pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u omjeru s negativnim interakcijama, vezi ima velike šanse da bude stabilna”, kaže Gottman. Pozitivne interakcije mogu biti sitnice poput osmijeha i zajedničkog smijeha, postavljanja pitanja i izjavljivanja ljubavi, dok se pod negativnim interakcijama podrazumijevaju stvari poput svađa i kritikovanja.

“Ako napravite nešto negativno čime možete povrijediti partnerove osjećaje, morate mu se odužiti s pet pozitivnih stvari. Zaključak je da iako je za stabilnost veze potrebna mala količina negativnosti, pozitivnost je ono što održava ljubav”, objašnjava Gotman te savjetuje parove da broj pozitivnih interakcija, između ostalog, povećaju s praktikovanjem zahvalnosti.

“Partneri bi si svakodnevno trebali iskazivati zahvalnost i poštovanje, na koje tokom vremena ponekad zaboravimo', zaključuje dr. Džon Gotman, piše Zadovoljna.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije