Ljubav i seks

Ove stvari smanjuju želju za seksom

Ove stvari smanjuju želju za seksom
Foto: Unsplash/Ilustracija | Ove stvari smanjuju želju za seksom

Nizak libido ne mora biti nerješiv problem, može se poboljšati mijenjanjem određenih navika

Premda će mnogi u slučaju niskog libida posegnuti za bočicom ljekova, stručnjaci tvrde da rješenje tog problema može biti i znatno jednostavnije. Za jačanje libida i povratak seksualne želje dovoljno je promijeniti prehrambene i ostale svakodnevne navike, a prvi rezultati će se brzo pokazati, piše Romper.

Bijeli hljeb

Konzumiranje većih količina bijelog hljeba i drugih prerađenih ugljienih hdrata potkopava seksualnu želju i snižava nivo libida.

"Namirnice poput bijelog hljeba brže oslobađaju šećer nego namirnice koje sadrže cjelovite žitarice, a veći nivo šećera povezan je s bržim padom energije, zato nećete imati potrebnu energiju za seks", tvrdi Helen Bond iz British Dietetic Associationa.

Osim na energiju, veši nivoi šećera djeluju na nakupljanje viška masnog tkiva i povećanje količine estrogena, uzrokujući manjak testosterona koji ima važnu ulogu u libidu kako muškaraca, tako i žena.

"Ukoliko ste gojazni, nećete se osjećati privlačno, pa će automatski i želja za seksom biti manja", tvrdi ginekolog Peter Bowen-Simpkins.

Nedostatak gvožđa

Doktorica Radha Modgil tvrdi da velik broj žena ne unosi dovoljne količine gvožđa što vremenom izaziva njegov hronični nedostatak.

"Nizak nivo gvožđa smanjuje kvalitet krvi i nivo energije, izazivajući osjećaj iscrpljenosti. A iscrpljenost baš i nije stanje u kojem biste poželjeli imati polni odnos", tvrdi doktorica Modgil.

Jedan od najboljih izvora gvožđa je crveno meso koje podstiče otpuštanje aminokiselina iz mozga, donoseći dobro raspoloženje. Osim gvožđa, crveno meso je bogato vitaminom B koji pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju potrebnu cijelom organizmu.

Pored vitamina B i gvožđa, u mesu se nalazi i cink koji podiže nivo testosterona potrebnog za jačanje seksualne želje kod muškaraca i žena.

Tijelo oblika jabuke

Tijelo oblika jabuke podrazumijeva širi struk zbog kojeg se u organizmu nalaze manje količine hormona globulina koji veže polne hormone (SHBG) koji se proizvode u jetri.

"Taj protein je važan jer se veže za testosteronom i prenosi ga kroz cijelo tijelo. Zato manjak SHBG-a odmah znači i manju količinu testosterona u organizmu nužnu za viši nivo libida", tvrdi doktor Mark Vanderpump iz Royal Free Hospital u Londonu.

Prenaglo gubljenje kilograma

Velik broj žena neprestano nastoji da smrša da bi bile što privlačnije i atraktivnije, ali prenaglo gubljenje viška kilograma može da ubije želju za seksom. Doktorica Sarah Brewer tvrdi da mršavljenje, osim na želju za seksom, može nepovoljno da utiće i na mogućnost začeća.

"Ukoliko naglo izgubite 10 posto svoje trenutne težine, vaš organizam dobija znak upozorenja i smatra da je izgladnio. Zatim opada želja za seksom, kao i mogućnost uživanja u seksu", tvrdi doktorica Brewer.

Romantičan izlazak na večeru

Premda mnogi parovi smatraju da će odlazak na večeru uz svijeće da podstakne želju za seksom u spavaćoj sobi, često se događa upravo suprotno. Naime, obrok od tri slijeda umara organizam i oduzima mu potrebnu energiju.

"Dva sata nakon obroka tijelo je usmjereno na varenje hrane i osjećamo se pospano i umorno. Hrana bogata ugljenim hidratima koja se često poslužuje u restoranima proizvodi nedostatak energije pa se organizam teško može dovesti u raspoloženje za seks. Zato se preporučuje prvo seks, a tek onda odlazak na večeru", tvrdi Helen Bond, a prenose Vijesti.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije