Ljubav i seks

Pet iznenađujućih zdravstvenih prednosti orgazma

Pet iznenađujućih zdravstvenih prednosti orgazma
Foto: unsplash | Pet iznenađujućih zdravstvenih prednosti orgazma

Intimna fizička veza ima veliku važnost u odnosima. Kad se seksualna aktivnost smanji, parovi mogu doživjeti osjećaj nepovezanosti, pogoršavajući probleme poput prekida komunikacije i pojačanog stresa koji dovodi do sukoba.

Međutim, značaj seksualne intimnosti nadilazi puko vezivanje, užitak i sreću unutar partnerstva. Redovni orgazmi nude mnoštvo dobrobiti za mentalno i fizičko blagostanje.

Orgazam, vrhunac seksualnog uzbuđenja, izaziva duboke osjećaje zadovoljstva.

U nastavku donosimo pet načina na koje orgazam doprinosi boljem zdravlju.

Poboljšava raspoloženje

Tokom orgazma tijelo otpušta dopamin, koji se obično naziva hormonom "dobrog osjećaja", izazivajući osjećaje užitka i zadovoljstva.

Ovaj neurotransmiter aktivira puteve nagrađivanja u mozgu, potičući želju za takvim aktivnostima.

Osim toga, drugi hormoni koji podižu raspoloženje, poput serotonina, vazopresina i oksitocina (hormona ljubavi), mogu pomoći u smanjenju nivoa kortizola, primarnog hormona stresa u tijelu.

Poboljšava kvalitet sna

Vjeruje se da sposobnost orgazma da podigne raspoloženje i ublaži stres podstiče bolji san. Studije su pokazale da značajan udio učesnika izvještava o poboljšanom snu nakon upuštanja u seksualnu aktivnost ili doživljavanja orgazama prije spavanja.

Jača dno zdjelice

Iako su istraživanja ograničena, neke studije sugerišu da orgazam može pridonijeti snazi dna zdjelice, što je korisno za žene nakon poroda. Jačanje dna zdjelice može ublažiti urinarnu i fekalnu inkontinenciju, dok istovremeno poboljšava seksualnu funkciju.

Prednosti za zdravlje srca

Holističke dobrobiti seksualnog užitka, uključujući smanjenje stresa i bolji san, mogu pozitivno uticati na zdravlje srca. Naučni dokazi ukazuju na trajne dobrobiti za srčane bolesnike. Povećana seksualna aktivnost povezana je sa smanjenim rizikom od smrtnosti, piše "Kreni zdravo".

Ublažava bol

Endorfini koji se oslobađaju tokom orgazma, a koji doprinose poboljšanju raspoloženja i boljem snu, takođe mogu ublažiti osjećaj boli. Takođe, dokazano je da orgazam može olakšati migrenu i cluster glavobolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije