Ljubav i seks

Pet tajni dobrog seksa

Pet tajni dobrog seksa
Foto: Ilustracija | Pet tajni dobrog seksa

Savjeti iskusnih seksualnih terapeuta često su drugačiji od "provjerenih" recepata za strast koji nas zasipaju sa svih strana

Dobar seks se planira

Spontanost je jedna od važnijih stvari u životu. Stalno nam pričaju o važnosti spontanog trenutka, pa smo i kad se radi o tako važnom pitanju kao što je seks vjerojatno skloni pomisliti kako je najbolje da do njega dođe bez plana.

„Upoznali smo se u tri, u krevetu smo bili u pola četiri“, za mnoge je šifra prave strasti.

No, u stvarnosti, stvari baš i ne stoje tako. Znanje da će biti seksa uzbuđenje je samo po sebi.

Čak i svakodnevne stvari na koje inače ne obraćamo pažnju, poput nanošenja make upa, ili češljanja, postaju mali erotizirajući rituali. Da o odijevanju seksi rublja niti ne govorimo. Kad znamo da će biti seksa, predigra počinje, a samim tim povećava se uzbuđenje – prije i za vrijeme samog odnosa.

Dobar seks je seks koji je učestao

Dobro znamo – ono čega imamo mnogo, ne znači nam toliko kao ono u čemu oskudijevamo. S druge strane, ako nečeg imamo u izobilju, ako je i najbolja stvar, gubimo ideju ekskluzivnosti. Kad se u to upuštamo, prije ili poslije upadamo u rutinu, pomalo se osjećamo kao kad provlačimo karticu na ulazu u firmu… Razmislite još jednom, jer seks je iznimka – učestalost može pojačati želju.

Kad smo seksualno prikraćeni, svaki odnos je poput serviranja večere gladnome. Može li se takav usredotočiti na nijanse okusa, na prezentacijske finese servirane delicije? Teško, prava gastronomija počinje tamo gdje glad prestaje.

Slično je i u krevetu – učestalost nas ohrabruje na eksperimente, na traganje za svojim vlastitim seksualnim identitetom, na promjenu, na dinamiku pod kojom se misli na nešto posve drugo od mijenjanja poza. Iako su i različite poze pritom itektako dobrodošle.

Dobar seks uključuje (inter)akciju

„Glavno je da se volimo, nemaš tu što reći, to se osjeća.“ Ili – „Oh, on je pravi vulkan u krevetu, da vidiš samo te pločice.“ Ili – „Nemamo baš što pričati, ali zato seks… Seks!“

Često sa zavišću slušamo prijateljice dok nam na djevojačkom večernjem izlasku petkom podnose izvještaj o njihovim sekualnim reckama koje su skupile tokom sedmice

. Ali koliko im je zaista dobro? Ili, ako im je dobro, je li to samo zato jer za bolje – ne znaju? Seksualni terapeuti kažu da je pričati seksi.

To ne znači da ćete pričati o tome kako ste maloprije kod pedikera operisali kurije oko, niti o pravilima citiranja naučne literature u diplomskom radu. U principu, ne preporučaju ni spominjanje bivšeg frajera. Ali pričati o odnosu samom, to da. „Ja volim ovo.“ „Napraviš mi sad…“ „Ajmo se okrenuti.“ Također, bolje je pričati pozitivno. Na primjer, ako vas nervira poza „doggy“, a volite „leptir“, nemojte reći: „Mrzim doggy.“ Radije recite: „Volim leptir.“ I ako vam se vrišti – vrištite.

Dobar seks je opušten

Lijepo je seks ne ograničavati na krevet, ali mnogi od nas nesigurnost nastoje nadoknaditi posebnim akrobatskim vještinama. Smatraju da tokom jednog jedinog seksa moraju „ovjeriti“ stol u kuhinji, veš mašinu, sudoper.

U tim promjenama mjesta radnje s naslonjačem ćete, na primjer, kliknuti, ali prije nego što ih se naužijete do kraja, već ćete se naći na balkonskoj ogradi, koja će vam možda biti mrzla i neudobna.

U seksu je važno – ne žuriti se. Tamo gdje vam je dobro, ostanite, dajte priliku i mjestu, ne samo partneru i sebi. Još uvijek ima dovljno prostora za eksperimente s dubinom, brzinom, vremenom… Koliko možete izdržati?

Dobar seks je (vaša) privatna stvar

Neki smatraju da se orgazam broji samo ako ga i vi i partner doživite u istom trenutku. Ili da se pritom neizostavno morate gledati u oči. Zamislite samo kako izgleda kad takva očekivanja poželite spojiti, na primjer, s „psećim“ položajem.

Tehnologija može donekle pomoći, ali koliko strasti stane u situaciju u kojoj frajer tokom odnosa drži mobitel na selfie sticku pred njezinim očima, a ona ispred sebe rukama steže video kameru spojenu na TV?

Ako neko uopšte uspije stići do orgazma na takav način, što ako se u presudnom trenutku izvuče kabal.

Sve je propalo! Ne želimo obeshrabrivati one koji vole baš tako, ali vaš orgazam, a i sve ostalo što osjećate za vrijeme seksualnog odnosa, vaše su stvari.

Ako želite grčevito zažmiriti i iz sve snage gristi jastuk u koji ste gurnuli glavu, jer ćete na taj način najintenzivnije doživjeti vrhunac, to je recept za vas.

Nije lijepo biti sebičan u seksu, ali neki se osjećaji jednostavno nisu za dijeljenje.

(NN/elle.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije