Ljubav i seks

Seksualni vodič za "dobre supruge" iz 19. vijeka

Seksualni vodič za "dobre supruge" iz 19. vijeka
Foto: Ilustracija | Seksualni vodič za "dobre supruge" iz 19. vijeka

Bračne dužnosti uvijek su, između ostalog, podrazumijevale i seks. Ali, koliko su se stvari u tom pogledu promijenile, najbolje prikazuje vodič za supruge iz 19. vijeka.

Jedna pastorka iz tog vremena je sažela u knjigu sve savjete koje je trebalo da primjenjuje svaka dobra gospođa supruga.

Kada bi se danas ove mudrosti praktikovale, vjerovatno bi bilo još više razvoda, ali vrijedi se podsjetiti šta se nekad držalo dobrim brakom.

Gospođa Rut Smiters vjerovala je da je većina muškog roda perverzna te da se oni nikako ne mogu odbraniti od svojih primitivnih instinkata i sigurno će nebrojeno mnogo puta pokušati to da prenesu u praksu u spavaćoj sobi, piše "Net.hr".

Tako ova pastorka savjetuje da žena nipošto ne smije ljubiti "odvratno suprugovo tijelo". Debela pamučna spavaćica obavezna je uniforma pametne supruge, smatra Smiters, prvenstveno zato što se za vrijeme seksa ne smije cijela skinuti, već eventualno osloboditi tek dijelove tijela koji su potrebni za seksualni čin.

Nema ljubljenja u usta

I muškarci trebaju zadržati na sebi pidžamu i ne smiju pokazivati previše kože jer, naime, nije dozvoljeno gledati golog supružnika.

Pametna supruga nikad ne smije da dozvoli svom suprugu da je vidi sasvim golu, savjetuje pastorka iz 19. vijeka.

Ako dođe do seksualnog čina, žena obavezno treba ugasiti svjetlo i biti potpuno tiha. Naime, muškarac ne smije pomisliti da joj se seks možda sviđa pa ga ne smije ohrabrivati da na njoj praktikuje svoje "perverzne seksualne prakse" ili da skine pamučnu pidžamu i spavaćicu.

Ako suprug za vrijeme ili prije seksa želi da poljubi suprugu u usta, pomaže lagano okretanje glave u stranu kako bi njegov poljubac završio na obrazu. Ako pokuša da skine supruginu odjeću i želi možda da je poljubi negdje drugdje, dobra supruga će brzo vratiti odjeću na svoje mjesto te mu reći da mora da ide na toalet.

Seks najviše dva puta sedmično

Ako muškarac, perverzan kakav jeste, pokuša zavesti svoju suprugu lascivnim razgovorom, pametna supruga će se trivijalnim i neseksualnim pitanjem izvući iz te neugodne situacije.

"Šta misliš o našim novim zavjesama?" ili "Tvoja majka sutra dolazi na večeru?", pitanja su koja će svakoga muškarca zbuniti i ohladiti, savjetuje Smiters.

Dobra supruga će napraviti sve da ograniči seks na najviše dva puta sedmično. Ubuduće će se potruditi da se tokom braka to još dodatno smanji. U tome pomaže glumljenje bolesti, glavobolje, umora i slično.

U 19. vijeku smatralo se da seks služi samo za reprodukciju te se u njemu nipošto nije smjelo uživati. Ako se supruga toga ne pridržava, lijep brak bi mogao propasti, prenosi ženski portal "Her".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije