Ljubav i seks

Šta je to što muškarci i žene prvo primjete jedno na drugom

Šta je to što muškarci i žene prvo primjete jedno na drugom
Foto: Pixabay | Šta je to što muškarci i žene prvo primjete jedno na drugom
N.N.

Antropološkinja Ana Mačin sa Oksforda za svoju novu knjigu ‘Zašto volimo’ prikupila je brojna istraživanja o muško ženskim odnosima i razgovarala s mnogim stručnjacima, ne bi li otkrila koje su najveće razlike među polovima, odnosno šta jedni na drugima najčešće gledaju.

Otkrila je tako za Dejli Mejl da, evolucijski uslovljeno, žene na muškarcima prvo gledaju odnos ramena i struka, a poželjno je da su im ramena široka i da idu u “trougao”, kao i da je struk vizuelno uži. Takođe, žene na muškarcima vole i simetrično lice jer je ono, kako podsvjesno misle, pokazatelj dobre genetike, te im pokazuje da ih muškarac može zaštititi i posvetiti se porodici, piše Krstarica.

Muškarci su pak ‘programirani’ da na ženama prvo primjećuju njihove bokove, odnosno imaju li građu peščanog sata; jer uski struk i široki bokovi ukazuju na zdravlje i plodnost.

U eksperimentu praćenja oka koji je sproveden u Teksasu 2015. godine, naučnici su otkrili da su se muškarci, ali i žene, prvo usredsredili i proveli najduže gledajući u stomak, odnosno dijafragmu nepoznate žene pre nego što su prešli na njeno lice, što sugeriše da prilikom odlučivanja kome prići kao potencijalnom partneru, ili pri provjeri konkurencije, odnos struka i bokova jedna je od prvih informacija koje obrađuje naš mozak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije