Ljubav i seks

Šta raditi kada nestane strast

Šta raditi kada nestane strast
Foto: Pixabay | Šta raditi kada nestane strast

Požuda i strast nas često zaslijepe, ali suočavanje sa istinom nestaje kada ta ljubavna čarolija polako nestane. Evo šta raditi u vezi kada se pojavi nedostatak strasti...

Jačina plamena strasti koju osjećamo prema partneru ponekad nas toliko zaslijepi da zbog nje ne vidimo, ili ne želimo da vidimo, ono što nam smeta kod njega.

Koliko dugo smo u stanju da negiramo to što nam ne odgovara kod izabranika, samo zbog požude koju međusobno osjećamo, objasnila je Elena Kuzmanović, psiholog i tjelesni psihoterapeut.

A na pitanje šta se dogodi kada se suočimo sa tim da odabrani partner nije pravi za nas ona odgovara:

"Ne dugo, upravo zbog prirode strasti i njene kratkotrajnosti. Ukoliko se radi o odnosu koji podrazumijeva tek povremena viđanja, baziran je samo na strasti i ne pretenduje da se razvije, onda ćemo možda nešto duže negirati šta nam sve ne odgovara".

"Međutim, ako želimo nešto više, s vremenom postaje jasnije ko je naš partner zaista, što utiče i na privlačnost koju osjećamo. To je period takozvanog optimalnog razočaranja koji otvara prostor za ljubav i međusobno prihvatanje partnera, sa manama i vrlinama", prenosi besnopile.rs.

"Veoma je dobro da se uopšte sa tim suočimo, jer je to iskrenost prema sebi i početak promjene. Ljudi često osjete kajanje i optužuju sebe zašto to ranije nisu shvatili, posebno ako su već zasnovali porodicu. Ali umjesto da sebe iscrpljujemo kajanjem, mnogo je bolje da snagu potrošimo na dalje planove.

"Nije lako shvatiti koji izabranik je zaista 'pravi' za nas, jer često ni sebe ne poznajemo dovoljno. Obično nam i odabir partnera govori, kao neka vrsta ogledala, ko smo danas i na čemu bi trebalo da radimo. Kako sazrevamo, tako pravimo i pametnije odabire, druge stvari nam postanu privlačne", objasnila je Elena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije