Ljubav i seks

Šta se događa ženama koje dugo nisu imale seks

Šta se događa ženama koje dugo nisu imale seks
Foto: Pixabay | Šta se događa ženama koje dugo nisu imale seks

Ako već duži period niste imali odnose, zasigurno ste primijetili određene promjene na sebi.

Seks nam pruža užitak i zadovoljstvo, ali što se dogodi kad seksa nema, pa time ni osjećaja zadovoljstva?

Američki magazin porodičnih ljekara otkrio je pet stvari koje se događaju ženama jednom kada intime s drugim osobama duže nema na vidiku.

Opuštanje vaginalnih stijenki

"Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose, to može biti jako bolno", rekla je seksualna terapeutkinja Sari Kuper.

Bolne mjesečnice

"Materica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice, što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Takođe, može doći do povećanja razine endorfina, što isto pomaže kod menstrualnih grčeva", objasnio je doktor Robert Šnajder i dodao kako seks može pomoću opuštanju mišića i neutralizovati bolove.

Želja za seksom blijedi

"Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju osjećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od klijenata to stanje opisuju starom poslovicom 'Daleko od pogleda, daleko od srca", rekla je Kuper.

Smanjena lubrikacija

"Mlade žene u 20-ima i 30-ima imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer, 60 godina jednom kad estrogen nestane, ne vraća se", rekla je terapeut dr. Loren Strajker.

Manji rizik od spolnih bolesti

"Seksualni odnos krivac je za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta", upozorila je Strajker te je time zapravo poručila da osobe koje se ne seksaju imaju puno manje ili nikakve šanse dobiti polnu bolest.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije