Ljubav i seks

Stručnjaci savjetuju: Sve što treba da znate o korištenju vibratora

Vibratori mogu biti odličan dodatak u seksualni život samaca, ali i parova. Bilo da kupujete prvu takvu igračku ili ste već veteran, donosimo savjete stručnjaka o tome koji su najbolji za vas i kako ih koristiti.

U zavisnosti od toga kakav vibrator koristite, tehnike će biti drugačije, kaže seksualni terapeut dr Megan Fleming.

Neki vibratori su samo za korištenje na klitorisu. U tom slučaju, držite ga na klitorisu i radite kretnje koje vam odgovaraju, jer svakome paše nešto drugo.

U slučaju da imate vibrator poput rabbita ili onog koji stimuliše i G-tačku, tada ga umetnete u polni organ i, opet, radite pokrete koji vama najviše odgovaraju.

Ukoliko se radi o vašem prvom susretu s vibratorom, Fleming savjetuje da legnete na leđa s raširenim nogama te se počnete stimulisati rukom, kako bi shvatili koje pokrete i na kojem mjestu vam najviše odgovaraju. Može pomoći i ako se gledate u ogledalu kako bi mogli tačno odrediti koja mjesta vam pružaju najveći užitak.

Kada ste shvatili gdje je 'akcija' tada u igru uključite i vibrator, a onda možete i mijenjati poze, u zavisnosti od vaših preferencijama.

Ako kupujete svoj prvi vibrator, Fleming savjetuje da počnete s jeftinijim, kako bi shvatili da li vam se uopšte isplati ulagati u nešto skuplje.

"Neki mogu biti jako skupi i dok niste sigurni kakav vama najbolje odgovara, bolje se odlučiti za neke jeftinije opcije", objasnila je.

Bullet vibratori

Ova vrsta idealna je za početnike. Mali su, diskretni i nisu zastrašujući, što ih čini izvrsnima za eksperimentiranje. Primarno se koriste za stimulaciju klitorisa, ali seksualna pedagog Marla Rene Stjuart, dodaje da takav vibrator možete koristiti i oko drugih dijelova tijela kako biste se počeli navikavati na senzaciju.

Stjuart primjećuje da je ponekad veličina klitorisa pokazatelj kakve vrste vibratora možda volite.

"Ako imate manji klitoris, možda ćete više uživati ​​u bullet vibratorima, a ako imate veći, možete isprobati one koji usisavaju ili vibriraju vazdušnim pulsevima. Naravno, svakako možete isprobati i jedno i drugo. Opet, budući da su bullet vibratori lijepi i mali, možete ih uključiti u sve, od samostalne igre do snošaja, eksperimentišući s različitim podešavanjima i brzinama", kaže Stjuart.

Kako se koristi:

Kad ste već dovoljno uzbuđeni, nanesite malo lubrikanta na klitoris i na vibrator. Igrajte se s različitim podešavanjima, po mogućnosti krenite polako i pritišćite klitoris. Tada eksperimentišite s različitim pokretima, a isprobajte ga i na drugim mjestima na tijelu kako bi možda otkrili neke skrivene centre užitka.

Vibratori za stimulaciju G-tačke

Namijenjeni su onima koji žele istražiti senzaciju stimulisanja G-tačke.

Napravljeni su pod kutem, kako bi mogli dosegnuti G-tačku, koja se nalazi na unutrašnjem gornjem zidu vagine. Mogu biti napravljeni od raznih materijala, a neke možete i puniti, dok drugi rade samo na baterije.

Kako se koristi:

G-tačka se povećava što ste više uzbuđeni pa poradite na tome prvo.

Može pomoći i ako prvo prstima pronađete tačno mjesto kako ne bi lutali s vibratorom. Dodajte malo lubrikanta i počinite sa zabavom. Vibrator okrenite tako da dio pod kutem pritišće upravo G-tačku.

Rabbit vibratori

Ova vrsta nudi istovremenu stimulaciju klitorisa i G-tačke i odlični su za ono što se naziva 'dvostrukim orgazmom'.

"Ako uživate u penetraciji istovremeno sa stimulacijom klitorisa, logično je da nabavite igračku koja to može", kaže Stjuart.

Kako se koristi:

Odlični su jer pružaju mogućnost samo penetracije ili samo stimulacije klitorisa, a mogu raditi i oboje u isto vrijeme.

Umetnite ga i namjestite tako da vam je dio za stimulaciju klitorisa na pravom mjestu te isprobavajte dok ne shvatite kakvi pokreti vam najbolje odgovaraju.

Štapni vibratori

Ono što je nekad bilo namijenjeno masažama, ubrzo se pretvorilo seksi igračku kada su žene širom svijeta shvatile kakvu moć štapni vibratori imaju.

Ovo je izvrsna opcija za istraživanje cijelog tijela, kao i erogenih zona, kod oba partnera.

Kako se koristi:

Oni su odlična opcija za stimulaciju klitorisa i 'vanjsku' upotrebu, iako neki modeli dolaze i s nastavcima koje možete umetnuti u vaginu.

Ali većina se koristi na klitorisu i vjerovatno ćete ga htjeti pomjerati, kako senzacija ne bi bila preintenzivna.

Vibratori za parove

Na tržištu danas postoji mnogo opcija za parove, od vibratora koje možete kontrolisati preko Bluetootha do razlitih prstena za penis koji vibriraju.

Fleming kaže da su prstenovi odlična opcija za one muškarce koji imaju problema s održavanjem erekcije, jer ograničavaju protok krvi.

Svi dolaze s uputstvima za korištenje pa ih svakako proučite prije upotrebe.

Savjeti i trikovi

1. Otvaranje nove igračke

Svakako prije korištenja nove igračke pročitajte uputstva za korištenje i čišćenje.

2. Sjetite se napuniti baterije

Nema ništa gore nego kada vibrator prestane raditi baš prije vrhunca pa se osigurajte da se to ne dogodi.

3. Pripremite ugođaj

Stvaranje ugođaja jednako je bitno prije masturbacije, kao i prije seksa. 

4. Uzbudite se

Ženama treba nešto više vremena da se uzbude pa dajte sebi vremena kako bi se doveli u pravo raspoloženje, a tek onda u igru uključite i igračku. Iskustvo će biti puno ugodnije.

5. Nemojte žuriti

Pogotovo ako koristite novi vibrator, dajte sebi vremena. 

"Nemojte se žuriti i iskušajte kakav je osjećaj vibracija na drugim dijelovima tijela prije nego krenete u pravu 'akciju'", savjetuje Fleming.

6. Istražite svoje tijelo

Svaka nova igračka daje vam mogućnost da dodatno istražite senzacije koje vam pašu. 'Šarajte' vibratorom po tijelu, možda otkrijete i neku svoju novu erogenu zonu.

7. Eksperimentirajte s podešavanjima

Mnogi vibratori imaju nekoliko brzina, a istraživanje koja vama najbolje odgovara može biti jako zabavno.

"Ako ste početnik, mislim da je jako važno početi s najslabijom brzinom, jer su neki od današnjih vibratora zaista moćni. Ukoliko vam je i najslabija brzina preintenzivna, pokušajte s nekom barijerom, poput donjeg veša ili ručnika, kako bi ublažili osjećaj" savjetuje Fleming.

8. Koristite lubrikant

U svakom slučaju, užitak će biti veći ako ima dovoljno vlage, a pravilo je da sa silikonskim igračkama koristite lubrikante na bazi vode, jer oni silikonski mogu razgraditi materijal na silikonskim vibratorima.

Kako bi spriječili neugodna zatezanja kože, primijenite lubrikant i na igračku i na vaginu.

9. Igrajte se

Eksperimentisanje je najzabavniji dio korištenja vibratora i stoga se nemojte prestati igrati s njima.

10. Uključite vibrator u seks s partnerom

Iako su izvrsni za solo igrice, vibratori mogu podići i seks parova na jedan sasvim novi nivo. Osim što će u seks dodati i element zabave, pomoći će vam i da iskusite senzacije koje prije niste mogli.

Takođe, žene uz vibrator mogu svojim partnerima pažljivije pokazati šta im tačno odgovara.

Čišćenje i čuvanje

Nemojte zaboraviti očistiti svoju igračku i spremiti je na mjesto gdje se neće zaprljati, nakon svake upotrebe. Nije loše ni oprati seksualne igračke prije korištenja, samo kako bi bili sigurni da su savršeno čiste.

Neki proizvođači nude i čistače za seksualne igračke pa možete iskoristiti i njih.

U svakom slučaju, uvijek dobro pročitajte uputstva za čišćenje, koje dolaze sa svakim vibratorom, piše "mbg".

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije