Ljubav i seks

Zašto je seks dobar za zdravlje?

Zašto je seks dobar za zdravlje?
Zašto je seks dobar za zdravlje?

Osim što nam pruža neizmjerno zadovoljstvo, orgazam utiče i na naše zdravlje.

Fizičko i psihičko. Bili vi sretno ili nesretno zaljubljeni i kakav god vam bio seksualni život, jedno je sigurno – doživljavati orgazme je zdravo! Saznajte zašto.

Zbog orgazma krv kola našim tijelom

Kako tvrdi doktorica iz Centra za seksualnu medicinu, Dženifer Berman, orgazam pospješuje cirkulaciju u tijelu. Zahvaljujući njemu krv kola cijelim tijelom sve do naših genitalija, što na kraju priče održava vaše tkivo zdravim.

Orgazam je jedna vrsta kardio vježbe

Iako se ne predstavlja alternativu za svakodnevno vježbanje, orgazam se priznaje kao kardiovaskularna aktivnost. Vaše srce ubrzano kuca, krvi tlak se povećava te ubrzano dišete. Kako se tokom orgazma u vašem tijelu događaju promjene kao i kad trčite, oslobađa se i endorfin, hormon sreće. Zvuči kao jako zabavan način za održavanje zdravlja srca.

Podiže vaše raspoloženje

Osjećate se potišteno? Orgazam je jedan od načina kako možete podići svoje raspoloženje. Osim endorfina tokom orgazma oslobađaju se i drugi hormoni sreće: dopamin i oksitocin. Sva ta tri hormona pojačavaju učinak dobrog raspoloženja. Zapravo, dopamin je isti onaj hormon koji se oslobađa kada ljudsko tijelo konzumira kokain ili u organizam unese neku jako, jako finu hranu.

Pomaže da lakše zaspite

Samo malo kratkog užitka u krevetu, može vas odvesti u dubok i sladak san. Jedno je istraživanje pokazalo da čak 30% od 1.800 ispitanih žena koristi seks kao prirodni sedativ za spavanje.

Održava mozak zdravim

Orgazam ne pospješuje samo rad srca, već i rad vašeg mozga. Doktor Beri Komisaruk otkrio je kako orgazam vaš mozak hrani kiseonikom. Tu je tvrdnju potkrijepio istraživanjem ženskog mozga putem MRI-a, koji je pokazao da je ženski mozak nakon orgazma prepun kiseonika.

Prirodni je lijek protiv glavobolje

Jedna od mnogih stvari koje su Viktorijanci prakticirali jest ta da su se putem seksa rješavali raznih tegoba i bolova. Tako su tvrdili da seks dobro utječe na glavobolji i menstrualne grčeve. Stoga, sada znate što vam je činiti kada vas glava zaboli. Kako tvrdi doktor Berman, kontrakcije koje se događaju tokom orgazma s vremenom djeluju protiv krvnih ugrušaka koje se mogu stvoriti u vašem krvnom sistemu.

Rješava vas stresa

Većina nas vodi toliko užurban i stresan život, da nam je ponekad teško i zamisliti da smo opušteni. No, i za to postoji rješenje – seks! Naime, seksualno opuštanje zapravo nas oslobađa stresa. Ne radi se tu samo o hormonima, doktor Berman tvrdi da se tokom seksa takođe odmara naš mozak, jer tada mislimo samo na jednu stvar. Orgazam!

Daje zdravi sjaj koži

Često se kaže da nakon dobrog seksa sjajimo! Ima u tome i istine. Naime, za to je zaslužan DHEA hormon koji pokazuje nivo naše seksualne uzbuđenosti. Zahvaljujući njemu, naša se koža zdravija i sjajnija.

Podiže vaše emocionalno zdravlje

Kada spoznate što vas dovodi do orgazma, možete povećati vaše samopouzdanje i inteligenciju. 'Kada shvatite kako vaše tijelo funkcioniše i sposobni ste sami sebi priuštiti seksualno zadovoljstvo, možete donositi ispravnije odluke u ljubavnoj vezi', zaključio je Logan Levkof, seksualni pedagog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije