Ljubav i seks

Znate li šta je karezza ili hygge seks?

Znate li šta je karezza ili hygge seks?
Foto: Image by stokpic from Pixabay | Znate li šta je karezza ili hygge seks?
N.N.

Koliko god seks mogao biti ugodan, ako tražite nešto novo u spavaćoj sobi, možda ćete htjeti eksperimentisati sa seksualnom praksom zvanom 'karezza', koju su neki prozvali i 'hygge seksom'.

Karezza je seksualna tehnika koja daje prednost dodiru, povezanosti i intimnosti, a ne samo orgazmu. Zapravo, tokom karezze partneri mogu namjerno odgoditi orgazam kako bi sačuvali svoju energiju i usredotočili se na svoju emocionalnu vezu.

Prema stručnjacima, ova metoda bi mogla biti posebno korisna za ljude u dugotrajnim vezama koji često imaju istu vrstu seksa.

"Karezza je suprotnost 'frikcijskom seksu'", kaže Irena Fer, trener za seks i intimnost u Denveru. 

"Tokom frikcijskog seksa postoji unaprijed utvrđeni redoslijed operacija: predigra, snošaj i gotovo uvijek orgazam. U ovoj vrsti seksa povezanost je sekundarna. U toj žurbi za postizanjem orgazma sve se usredotočuje na sam vrhunac i tako se često propuštaju sve one zanimljivije i senzualne stvari koje možete doživjeti s partnerom, a koje su isto tako zadovoljavajuće", kaže ona.

Iako ova vrsta seksa može biti uzbudljiva kad prvi put upoznate nekoga, i u tome nema ništa loše, on postaje ograničen.

"Vremenom dobijate sve manji povrat jer se tijelo navikne na rutinu", kaže ona.

Karezza ili 'povezani seks', kako ga Fer naziva, vam daje vrijeme i mogućnost da uživate u vezi i dodiru tokom seksa. Ponekad će rezultirati klimaksom, 'jer zapravo svom tijelu dajete veću šansu da izgradi energiju za lakši i bolji orgazam'.

Ali ako ne rezultira orgazmom, i to je u redu. Još uvijek možete dobiti puno zadovoljstva od karezza seksa.

"Stvaranje tog hranjivog, sigurnog, opuštajućeg, razigranog konteksta u kojem se orgazam prirodno prelijeva kod oba partnera nevjerojatno je lijepo. To je iskustvo cijelog tijela koje njeguje i 'energizuje', a ne iscrpljuje", kaže ona.

"Kad usporite, pogledajte svog partnera i dopustite im da vas vide", kaže ona.

Razgovor o ideji karezze s partnerom je sjajan početak, tako da oni znaju koji su vaši ciljevi. Razgovarajte o svojim željama, što vas privlači kod partnera i u karezza seksu, predlaže ona.

"To stvara kontekst znatiželje i tad možete eksperimentisati i istraživati. Ali to mora biti svjesno i namjerno", objašnjava.

Osim što jednostavno usporava tempo tokom seksa i fizički mazi partnera, Fer predlaže da držite oči otvorene kako biste bili svjesni što se događa i osjećaja koje osjećate, piše "Rafinery29". U početku bi se mogli osjećati nelagodno, ali to je izvrstan način vježbanja komunikacije.

"Kad usporimo stvari, počinjemo obraćati pažnju na sitnice, na senzualnost vašeg tijela i tijela partnera te počinjete otkrivati nova mjesta koja potaknuta maženjem vama pružaju zadovoljstvo", kaže ona.

Karezza bi mogla biti upravo ono što vam treba da pokrenete stvari u sljedećim vrućim mjesecima. A ako se na kraju pokaže da karezza nije za vas, barem dobijete masažu od partnera.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije