Zanimljivosti

7 stvari koje niste znali o najdužoj cesti na svijetu

7 stvari koje niste znali o najdužoj cesti na svijetu
Foto: jplenio/Pixabay/Ilustracija | 7 stvari koje niste znali o najdužoj cesti na svijetu

Mihael Štraser drži titulu biciklista koji ju je najbrže prešao na dva kotača. Za to mu je bilo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Rekord je oboren u oktobru 2018. godine...

1. Panamerička cesta najduža je cesta na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Glavni pravac proteže se na oko 30.000 kilometara te povezuje Sjevernu s Južnom Amerikom. Ona spaja grad Ušuaja u Argentini s Prudo Bejom na Aljasci.

2. Panamerička cesta zapravo se sastoji od mnogo duže mreže međusobno povezanih cesta u 14 američkih zemalja: SAD, Kanada, Meksiko, Gvatemala, Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kolumbija, Ekvador, Peru, Čile i Argentina.

3. Izuzev stotinak kilometara kišne šume između Paname i Kolumbije poznate po imenu Darien Gap, Panamerička cesta povezuje sve obalne zemlje uz Tihi okean na oba američka kontinenta.

4. Da vozite automobil u prosjeku osam sati dnevno, bila bi vam potrebna tri mjeseca da je cijelu pređete. Prosječni turisti koji žele istražiti i njenu okolinu u prosjeku je prolaze šest do 18 mjeseci.

5. Argentinac Mihael Štrase drži titulu biciklista koji ju je najbrže prešao na dva točka. Za to mu je blo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta. Rekord je oboren u oktobru 2018. godine.

6. Koncept jedne ceste koja povezuje obje Amerike datira još iz 19. vijeka, ali prvi ozbiljni koraci da se to ostvari preduzeti su 1923. godine. Originalni plan bio je izgraditi željeznicu koja će povezati dva kontinenta, no širenjem putničkih automobila odlučeno je da će se izgraditi cesta.

7. Iako je ovo najduža cesta za motorna vozila na svijetu te prolazi uz raznovrsni krajolik - od pješčanih plaža, preko prašuma i planina do ledenjaka – rijetki su turisti koji se odluče njome voziti. Većina turističkih atrakcija u Južnoj i Sjevernoj Americi nalazi se izvan rute Panameričke ceste te se koriste samo nekim njenim dijelovima.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije