Zanimljivosti

Advokat greškom razveo pogrešan bračni par

Advokat greškom razveo pogrešan bračni par
Foto: Arhiva | Advokat greškom razveo pogrešan bračni par

Jednostavna greška službenika advokatske firme koja je slučajno izabrala pogrešnu datoteku iz padajućeg menija na internet portalu dovela je do neopozivog razvoda pogrešnog bračnog para.

Par, kojeg visoki sud naziva gospodin i gospođa Vilijams, bio je u braku 21 godinu dok se nisu razdvojili 2023.

Advokati londonske firme Vardags, na čelu sa Aješom Vardag, samozvanom „divom razvoda“, koristili su internet portal da greškom podnesu zahtjev za konačnu narudžbu za (razvod) bračnog para, koji je još uvek pokušavao da dogovori finansijske aranžmane za njihov razvod braka.

Ser Endrju Mekfarlejn, predsjednik porodičnog odjeljenja, objasnio je da su advokati namjeravali da podnesu zahtjev za razvod za drugog klijenta.

Ali su nenamjerno otvorili elektronski dosije slučaja, slučajno izabrali iz padajućeg menija dosije, “Vilijams protiv Vilijamsa“ te tako nastavili da podnose zahtjev za konačnu naredbu u ovom slučaju.

Advokati u Vardagsu, koji su zastupali suprugu, koristili su internet portal „bez instrukcija ili ovlašćenja svog klijenta“. Rekao je da je onlajn sistem funkcionisao „svojom sada uobičajenom brzinom“ i odobrio je nalog za razvod Vilijamovih u roku od 21 minuta.

Advokati su shvatili svoju grešku dva dana kasnije i zatražili od višeg suda da poništi konačnu odluku o razvodu.

Oni su opisali grešku kao jednostavno grešku da je neko u advokatskoj firmi Vardagsu “kliknuo na pogrešno dugme” i tvrdili da, pošto je konačna naredba prijavljena greškom, treba je ostaviti po strani izveštava britanski Gardijan.

Ali sudija McFarlane je odbio prijavu i rekao: “Postoji snažan interes javne politike u poštovanju sigurnosti i konačnosti koji proizilaze iz konačnog naloga za razvod i održanju statusa kvo koji je on uspostavio.”

Takođe je ddodao je da je potrebno ispraviti utisak da će portal za razvode na mreži „isporučiti konačan nalog za razvod tamo gdje se ne želi jednostavno „pritiskom na pogrešno dugme““.

„Kao i mnogi slični onlajn procesi, operater može doći samo do završnog ekrana gdje se vrši poslednji klik miša nakon putovanja kroz niz ranijih ekrana“, rekao je on.

Advokatska firma Vardag, jedan od najplaćenijih advokata za razvode u Velikoj Britaniji, rekao je da je sudija donio “lošu odluku” i da je „odlučio, zapravo, ’kompjuter kaže ne, razvedeni ste’”.

Vardag, je izjavio ovim povodm. “Država ne bi trebalo da se razvodi na osnovu činovničke greške. Mora postojati namjera kod osobe koja se razvodi, jer princip namjere leži u osnovi pravde našeg pravnog sistema. Kada se sud ukaže na grešku i svi prihvate da je greška napravljena, ona očigledno mora da se otkloni… To znači da, za sada, naš zakon kaže da se možete razvesti greškom napravljenom na internetu. sistema. A to jednostavno nije u redu, nije razumno, nije pravda.”

(Zanimljivost Dana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije